Terug naar overzicht

De vloek van de polderbok

tww juni 2018
Door: Jan Grimbergen

Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
30 mei was het zover, ik mocht als redactielid aanwezig zijn bij het brouwen van ons immer geroemde Polderbok. Met bijna de gehele Polderbokcommissie zijn we in de ‘prachtige’ net nieuw opgeleverde brouwerij ‘De 7 Deugden’ in Amsterdam Sloten. Het is mooi weer, dus brouwen in korte broek. Bij binnenkomst komt een lichte moutgeur je tegemoet, dat zorgt direct voor een goede stemming, dat zouden meer bedrijven moeten regelen.

Rond acht uur zijn de commissieleden, na een kop sterke koffie, aan de slag gegaan. Eerst nog het recept doornemen, wat verhoudingen aanpassen en actie!!!

De heren worden niet gespaard, eerst ongeveer 420 kg mout schroten met een prachtig schrootapparaat, maar daar moet wel even opgeklommen worden met een aantal balen mout van 25 kg. Wat daarbij opviel was dat met name Jacques en Erik nog een uitstekende conditie hebben. In het begin kwam de schrootmolen niet goed op gang maar dankzij het technisch inzicht van Jacques werd het euvel vlot verholpen en draaide de molen probleemloos.

De mout wordt direct in de brouwketel, inmiddels voorzien van zo’n 1.200 liter op temperatuur gebracht water, gestort en het proces komt op gang. Af en toe worden we opgeschrikt door het afblazen van stoom uit de warmwatertank; voor Jan een uitdaging om hier een aantal sfeervolle foto's van te maken. Er moet door de heren nog even flink worden gebuffeld: schoonmaken van de filtertank en afwegen van de

Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
hop.

Na het maischen wordt het wort overgepompt naar de filtertank en vangt het spoelen aan. Ik verbaas mij over de snelheid waarmee dit gebeurt en hoe vakkundig de brouwer die ons begeleidt te werk gaat. De brouwerij is efficiënt ingericht waardoor weinig tijdverlies ontstaat. Het wort gaat direct terug in de maischketel en wordt op kooktemperatuur gebracht. Nu kan onze ‘Hopman’ Erik in actie komen om de hop te storten. Ook het schoonmaken van de filtertank kan nu beginnen; nu pas zie je hoe veel bostel er in de kuip zit. Deze wordt keurig opgevangen en afgevoerd in grote kunststof containers.

Na het koken gaat het wort in de Whirlpool en via een enorme plaatkoeler in de vergistingstank, het SG is conform recept, nu kunnen de gistcellen aan het werk. Ook de commissie gaat hard aan het werk om alles weer goed schoon te maken en dat doen ze uitstekend. De brouwerij is na een uurtje weer pico bello.

Maar er is toch de laatste jaren altijd iets vreemds aan de hand met de Polderbok. Er is zelfs een keer een brouwsel besmet geraakt en kon er niet worden geleverd. Zou er dan toch een soort ‘vloek’ op rusten? We kunnen ons dat niet voorstellen na deze prachtige brouwdag.

Net als we na zitten te genieten van ons eerste biertje ziet Erik wat wort lekken onder bij het peilglas van de gisttank met ons bier in progress. Hij draait even het kraantje onderaan het peilglas wat steviger dicht.

Dan worden wij opgeschrikt door Erik's hulpgeroep: het peilglas blijkt niet goed te zitten en is gebroken. Liters wort stromen de brouwerij in. Gelukkig wordt door snel ingrijpen van de brouwer een regelrechte ramp voorkomen. Hoeveel wort er verloren is gegaan weet ik nog niet; in elk geval moest de brouwerij weer helemaal worden schoongemaakt. Zo eindigt deze bijzondere dag, er is hard gewerkt en het was fijn om erbij te zijn. En die vloek, tja...


 
 
 
  

Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden
 
Polderbok 2018 De 7 Deugden
Polderbok 2018 De 7 Deugden

Terug naar overzicht