Terug naar overzicht

De hapjes en biertjes van de clubavond 29 december 2017

tww februari 2018
Door: Jan Wurpel

Afgelopen jaar hebben we op 29 december het thema Vis & Bier als programma gehad. Het ging hier bij om een zestal vishapjes met een bepaald bier erbij geserveerd. Hier, op verzoek van velen, een beschrijving van die hapjes en de geserveerde biertjes.

  1. Gepaneerde garnalen
    Een grote gepaneerde en gefrituurde garnaal in chilisaus in een (borrel)glaasje.
    Koop grote gepaneerde garnalen bij een toko. Frituur deze in olie. Vul het borrelglaasje met wat chilisaus en zet de gefrituurde garnaal hierin rechtop , zie afbeelding 1.
    Het bier dat hierbij geserveerd werd was een Saense IPA van Breugem. Een niet te bittere IPA, dat goed past bij de garnaal in de chilisaus.

  2. Gerookte forel
    Gerookte forel met appel en ui geserveerd op een blaadje rauwe witlof.
    Neem een stukje gerookte forel. Schil een appel en snij deze in kleine blokjes. Snipper een ui, en bak deze twee in wat roomboter. Voeg daar wat zout, peper en suiker aan toe. Laat dit afkoelen tot op kamertemperatuur.
    Neem een blaadje rauwe witlof en leg daarop het stukje forel. Schep daarover het mengsel van de appel en ui en garneer dit af met wat bieslook. Zie afbeelding 2.
    Het bier dat hierbij geserveerd werd was een Saison van Dupont.

  3. Zalm in sojasaus
    Verse zalmblokjes op een satépen en gemarineerd in sojasaus
    Neem verse zalm en snij deze in vierkante blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Leg de blokjes zal in de sojasaus gedurende 2 uur. Prik een zalmblokje op een satépen en haal deze vervolgens door de Wasabi Furikake (dit is een rijsttopping met wasabismaak, te koop bij de toko).
    Dit kun je serveren op een plankje hout waarin gaatjes geboord zijn waarin de satépen(nen) rechtop gestoken kunnen worden. Zie afbeelding 3.
    Het bier dat hierbij geserveerd werd was een La Trappe Dubbel.

  4. Zoute haring met zure room en dille
    Zoute haring met zure room op roggebrood gegarneerd met dille.
    Neem een zoute haring en snij deze in mootjes. Voeg een fijn gesnipperd ui toe en vervolgens een eetlepel met kappertjes. Voeg wat peper en zout en dille toe. Meng dit alles in een kommetje. Voeg vervolgens de zure room toe. En meng dit alles door elkaar.
    Leg dit op een vierkant party roggebroodje en garneer het geheel af met wat dille. Zie afbeelding 4.
    Het bier dat hierbij geserveerd werd was een tripel van de Poort (elke andere zachte tripel zal ook volstaan).

  5. Zalmrolletje met roomkaas
    Zalmrolletje met roomkaas.
    Neem een plakje gerookte zalm, leg hier rucola sla op. Leg hier overheen een laagje roomkruidenkaas. Rol dit vervolgens op. Snij het eventueel in het gewenste model. Serveer dit op een schaaltje. Zie afbeelding 5.
    Het bier dat hierbij geserveerd werd was een Rauchbier van Othmar.

  6. Gerookte paling met mierikswortelsaus
    Paling met romige mierikswortel.
    Leg een stukje paling op een amuselepel.
    Meng Crème Fraîche met een beetje mierikswortel door elkaar. Leg hiervan een toefje op de paling en garneer dit met wat bieslook of dille. Zie afbeelding 6
    Het bier dat hierbij geserveerd werd was een Duvel om de vette mond te spoelen.

 

Ook eens proberen?
Eet smakelijk en proost.

 

Wilma & Jan Wurpel.

Terug naar overzicht