Terug naar overzicht

Aanvulling op de MoutSpecial: Biscuit Honey Scotch Ale

tww november 2017
Door: Ernst de Moor

Bij een rondleiding van mouterij De Swaen, raakte ik geïnspireerd door een speciale mout die alleen zij maken: Biscuit Honey Malt. Deze mout heeft een bijzondere eigenschap: hij ondergaat twee bewerkingen waardoor hij tegelijkertijd een moutige (biscuit) en gekaramelliseerde (honey) smaak heeft.

Mijn eerste gedachte was: ‘Appeltaartbier’. Je hoeft alleen nog wat appels toe te voegen, en vooral niet te veel hop. Maar om de mout te leren kennen leek het me beter om een wat neutraler bier te maken, dus een niet te grote hoeveelheid neutrale mout te gebruiken. Qua receptuur leek me een Scotch Ale dan wel geschikt als basis. Om er toch een twist aan te geven, heb ik een deel van het brouwsel weggezet met hout, iets dat ik ook al heel lang wilde proberen. Het eikenhout staat vermeld in het recept, maar is dus optioneel.

Het grootste probleem was natuurlijk: in welke verhouding moet je deze mout gebruiken. Ik kon er geen recepten mee vinden, dus dan wordt het experimenteel. Uiteindelijk heb ik de gegevens van de mout opgezocht, en ben ik uitgegaan van wat de mouterij aangeeft. Volgens hun informatie op http://theswaen.com/product/ourproducts-malt-for-beer:black-swaen:blackswaenhoney-biscuit/ kun je de mout tot 20 procent gebruiken. In het recept zit uiteindelijk iets minder dan 17 procent.

Ik heb het bier gebotteld met 6 gram suiker per liter, wat een mooie hoeveelheid koolzuur opleverde. De smaak is mooi, en je kunt zowel de moutigheid als de honingsmaak terugvinden in het bier. De één proeft dat wat beter dan de ander.

Het is dus een prima bier geworden, maar doordat de vergisting bij de variant zonder hout wat traag verliep (reden onbekend) is de variant met hout lekkerder geworden. Als je hout wilt gebruiken, voeg dat dan toe tijdens het lageren.

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 7.6 %
begin-SG: 1064
eind-SG: 1012
EBC (kleur): 23.0
EBU (bitterheid): 34.0
Brouwhuisefficiëntie 82 %
Watertype Hoofddorps kraanwater

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Palemout 2.25 kg   7 EBC  
Honey-biscuit malt  0.45 kg     Leverancier: The Swaen © Black
Goldings 25 g 60 min. 5.2 α Bloemen  
Goldings 7 g 15 min. 5.2 α Bloemen  
Eik chips amerikaans medium toast 14 g     Leverancier: Brouwland
M15 1 zakje     Leverancier: Mangrove Jack's

Maischschema

69 °C 78 °C
90 min. 5 min.
Terug naar overzicht