Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww juni 2017
Door: Ben Jacobs

“Middeleeuwse artsen dachten dat bier gezonder was dan water”. Dat kopte de Volkskrant afgelopen week via hun website. Zoals gewoonlijk wordt zo’n uitspraak (in dit geval door een historicus) verfijnd als het artikel een aanvang neemt: bier weerspiegelt het gedachtengoed van de samenleving waar het gebrouwen wordt. En, zo stelt hij, wordt de huidige bierhype verklaard door de momenteel heersende hang naar kleinschaligheid en authenticiteit.

Maar goed, die middeleeuwen: Oké, water was kil en vochtig. Bier daarentegen lekker en voedzaam en daarmee, volgens de artsen uit die tijd, dus beter.  En ondanks dit gedachtengoed was ook niet iedereen altijd zat. Want alleen de elite kon zich veel en goede drank (als wijn) permitteren. Maar dat een ieder, ook kinderen, 1 tot 2 liter per dag dronken is evident, zelfs op begrafenissen werd er geschonken.

En daarmee was bier meteen weer een melkkoe voor de belastinginner. Oorlog? Dan opcenten op bier. Nu doen we dit omdat iets slecht is voor ons (alcohol en tabak) of omdat het de lucht vervuilt (benzine), maar in wezen gaat het gewoon nog steeds om geld voor de staatskas.

Men gebruikte licht bier voor in de ochtend, wat zwaarder bier voor de avonden (water is ook wel erg kil en nat, toch?). Het leuke van dit artikel is ook dat het suggereert dat de Belgen en Engelsen het brouwen met hop van de Nederlanders hebben afgekeken. En wij hadden het weer van de Duitsers geleerd, door onze contacten met de Hanzesteden.

Het artikel komt nog weer terug op de huidige hype: voor bier is procestechnologie helemaal niet nodig. Iedereen kan hiermee iets persoonlijks aan de wereld toevoegen. Of zoals wij het doen, aan ons eigen huishouden. En de Middeleeuwse arts wordt helaas door onze huidige artsen, ondanks de hype, weer tegengesproken. Nu geldt dat 1,5 glas per dag de kans op bepaalde kankers vergroot. Ik luister toch maar liever naar die middeleeuwse arts. Die begreep het tenminste…

Proost, Ben

Terug naar overzicht