Recept gegevens
batchgrootte: |
10 l. |
kooktijd: |
60 min. |
alcoholpercentage: |
7.2 % |
begin-SG: |
1066 |
eind-SG: |
1015 |
EBC (kleur): |
18.0 |
EBU (bitterheid): |
36.0 |
Brouwhuisefficiëntie |
75 % |
Ingrediënten
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
bijzonderheden |
Pilsmout |
2600 gr |
|
3 EBC |
|
Cara Pilsmout |
350 gr |
|
3 EBC |
|
Cara Special-B |
50 gr |
|
350 EBC |
|
Opal DE hopbloemen |
34 gr |
60 min. |
5.3 α |
Bloemen |
Maischwater |
12.3 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater |
5.5 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
Wyeast 2308 Munich Lager |
1 |
|
|
|
Maischschema
56 °C |
53 °C |
66 °C |
73 °C |
78 °C |
stort min. |
5 min. |
40 min. |
15 min. |
5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Let op: de hoofdvergisting moet gebeuren tussen de 9 °C en 13 °C. De lagering ergens tussen de 5 en 10 °C.
Problemen bij brouwen
Als je liever met droge gist brouwt, kan je voor de Saflager S-23 of de S-189 kiezen. Als je geen lagergist wilt gebruiken, dan kan het ook met S-33 (neutraler) of T-58 (iets kruidiger) maar dat levert een beduidend mindere boksmaak op. |