Terug naar overzicht

Yellow Sub: het einde van de Amarillo Schaarste

tww oktober 2020
Door: Theo van Eijden

logo yellow sub
logo yellow sub
Amarillo hop is een heel populaire variëteit, niet alleen onder de amateurbrouwers maar ook bij professionele brouwers. In Pale Ales en IPA is hij nauwelijks door een andere variëteit te vervangen. Het is de typische hop voor een stevige Amerikaanse IPA. Voor de single hop IPA’s is zelfs een eigen afkorting ontstaan onder de Amerikaanse amateurbrouwers: AAA of wel Triple-A dit staat voor ‘All Amarillo Ale’. De zoete, fruitige, bloemrijke geur van Amarillo is erg specifiek en markant. 

De producent van deze hop, Virgil Gamache Farm gevestigd in de staat Washington in het noord westen van de Verenigde Staten, heeft het patent op de soort en het recht op de handelsnaam Amarillo. Zij zijn zeer terughoudend in het uitgeven van licenties voor de teelt van deze hop, zodat de hoeveelheid Amarillo hop die op markt komt zeer beperkt blijft. Dat leidde vorig jaar, als gevolg de van algemene schaarste aan hop, tot absurde prijsstijgingen, tot ver boven de € 100 per kg pellets.

Het Europese hophandels- en veredelingsh

amarillo aroma profiel
amarillo aroma profiel
uis Barth-Haas zag dit als een kans om voor deze Amarillo hop een alternatief te ontwikkelen. Een nieuw te ontwikkelen hopras behoorde niet tot de mogelijkheden, maar een juiste combinatie van verschillende hoprassen, die gezamenlijk het aromaprofiel vormen van Amarillo, moest in hun ogen mogelijk zijn. Na een lange serie van experimenten is het hopmengsel Yellow-Sub tot stand gekomen. Dit is de opvolging van de mengsels ‘T'n'T’ en ‘Fantasia’ die in 2015 zijn ontwikkeld. Dit is dus al de derde Barth-Haas hopmix die op de markt is geïntroduceerd. De naam Yellow-Sub heeft geen enkele relatie met de onderzeeër van de Beatles, maar verwijst naar de oorspronkelijke naam ‘Amarillo’, wat Spaans is voor geel. De toevoeging ‘Sub’ staat voor ‘substitute’ of in goed Nederlands: vervanging.

yellow sub aroma profiel
yellow sub aroma profiel
Vergelijkt men de aromaprofielen van deze twee hopsoorten, dan hebben deze duidelijk overeenkomsten. In het bijzonder is de nadruk op zoete vruchten en rode bessen bij het mengsel zeer goed geslaagd. Alleen de aromatonen van koude extractiethee ontbreekt bij de Yellow-Sub. De voordelen van dit mengsel zijn duidelijk. Niet alleen het gebrek aan schaarste van Amarillo kan zo worden overwonnen maar door de mogelijkheid de verhoudingen van de gebruikte hoppen in dit mengsel aan te passen kunnen natuurlijke variaties in de hopoogsten over de jaren heen gecompenseerd worden. Op deze wijze ontstaat zelfs een betrouwbaarder product dan de oorspronkelijke hop die aan natuurlijke variaties onderhevig is. Desondanks blijft het mengsel een natuurproduct, omdat ze na het maken van het mengsel de zelfde verwerkingsstappen doorlopen als alle andere gepelletiseerde hoppen.

Naspeuring op het internet heeft me duidelijk gemaakt dat Yellow-Sub een mengsel is van twee hopsoorten, Monroe en Relax. Deze worden beiden geteeld in Duitsland op de proefvelden van Barth Haas.

Bron

Jörg Krüger, Brau!stoff, Winter 2015/16

 

Eerder gepubliceerd in het clubblad van mei 2017

Terug naar overzicht