Terug naar overzicht

De kwaliteitscommissie stelt zich voor

tww januari 2017
Door: Theo van de Voorde

De kwaliteitscommissie, wat doet die allemaal? We zijn begonnen op 11 mei, toen we voor het eerst bijeen kwamen. Na een voorstelrondje hebben we ons gericht op: Wat is kwaliteitsbier? Een mooie omschrijving daarvan is de wedstrijddefinitie: ‘Een bier dat een prijs wint of meer dan 80 punten scoort bij het ONK’.

Een andere omschrijving is deze: Een product dat is gemaakt van hoge kwaliteit grondstoffen, geen opmerkelijke smaakafwijkingen heeft, een consistent smaakprofiel heeft en niet afwijkt van de geaccepteerde specificaties.

Onze strategie daarbij is:

  1. de leden van 't Wort Wat in staat te stellen om betere bieren te brouwen
  2. de commissie wil methoden ontdekken en kennis vergaren om de leden van 't Wort Wat consistent de beste bieren te kunnen laten brouwen.

Daarbij hanteren we volgende doelstellingen:

  • het bewustzijn van kwaliteitsverbetering van het hobby brouwen te vergroten.
  • het verzamelen van kennis en het toepassen ervan in eigen brouwsels.
  • het publiceren en presenteren van kennis en resultaten van de ervaringen in eigen brouwsels.

Zo, dat was een stukje theorie. Nu de praktijk: Wat hebben we tot nu toe allemaal gedaan?

Als leidraad voor ons handelen hebben we het boek ‘Brewing Better Beer’ van Gordon Strong gebruikt. Jan Wurpel heeft enkele hoofdstukken ervan voor ons vertaald en dat vergemakkelijkte de discussies. Walter heeft 4 recepten van een porter gemaakt in het programma Brouwhulp, dat later aan jullie uitgelegd zal worden. Deze 4 recepten zijn in principe gelijkwaardig, alleen zijn de uitwerkingen verschillend.

Het eerste brouwsel wat we van die Porter gemaakt hebben was een normaal brouwsel, dus zoals we dat allemaal thuis doen. We hebben de mouten gewoon geschroot en alles erin gedaan, dus ook de zwarte mout gelijk met alle andere mouten.

Het tweede brouwsel hebben we iets anders gemaakt. Toen hebben we de zwarte mout pas bij spoelen erin gedaan. We hopen dat daardoor het bier een betere, minder scherp smaak zal krijgen

Het derde brouwsel is weer iets anders gegaan, toen hebben hetzelfde gedaan als bij het tweede brouwsel maar daarnaast hebben we de bitterhop er pas aan het einde van de kooktijd bij gedaan. Om te zorgen dat het bier voldoende bitter zal zijn hebben we er wel veel meer bitterhop in gedaan. Hierbij hopen we dat het bier een lekkerder hopsmaak zal krijgen.

Het vierde en laatste brouwsel doen we het weer iets anders: naast de genoemde afwijking van de standaardmethode gaan we zoveel water toevoegen dat we helemaal niet meer hoeven te spoelen. Hierdoor hopen we te bereiken dat het bier een schone smaak zal krijgen.

Dat was in het kort wat we als kwaliteitscommissie tot nu toe gedaan hebben en nog steeds doen.

Terug naar overzicht