Terug naar overzicht

Mosaic Double IPA

tww november 2016
Door: Paul van 't Sant

Het winnende IPA recept van het clubkampioenschap 2015

Winnaar Ben Jacobs had in januari van dit jaar al aangegeven dat de receptenbeheerders zijn recept maar moesten omrekenen naar een 10 liter recept. Daar moeten we natuurlijk gehoor aan geven, zo'n mooi bier hoort in onze recepten database thuis.

datum:

11 november 2016

van:

Ben Jacobs

gepubliceerd:

Clubblad januari 2016

klasse:

C

stijl:

DIPA

Beschrijving

Daar het een Double IPA betreft, is er nog wat witte kandij aan toegevoegd om de doordrinkbaarheid te vergroten. Als hop is hier gekozen voor Mosaic. Deze 'dubbeldoelhop' is prima geschikt als bitterhop en door het mooie geurpalet ook als aromahop. De brouwer heeft hier gekozen voor first wort hopping voor de bitters! Het gist is de Safale US-05,  De vergisting starten bij 18 °C. Na drie dagen, als de vergisting al wat langzamer gaat, kan de temperatuur omhoog naar 20 °C. Met 6 dagen kun je lageren.

Dry hop voor maximaal 5 dagen.

Het volledige artikel over dit winnende bier in de categorie IPA van 2015, kun je vinden in het clubblad van januari 2016. In het artikel 'Ben Bierbrouwen', kun je de overwegingen van brouwer Ben Jacobs allemaal teruglezen. 

Receptgegevens

batch grootte:

10 l.

kooktijd:

75 min.

alcohol percentage:

7.9 %

begin SG:

1072

eind SG:

1012

EBC (kleur):

14.0

EBU (bitterheid):

53.0

Brouwhuis efficiëntie

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

bijzonderheden

Palemout

5 EBC

1667 g

 

Leverancier: Fawcett Maris Otter

Pilsmout

3 EBC

933 g

 

 

Munichmout

17 EBC

267 g

 

 

Carahell

14 EBC

94 g

 

 

Cara Munichmout

120 EBC

33 g

 

 

Kandijsuiker, wit

 

133 g

 

 

Mosaic 

13 α

10 g

75 min. (FWH)

Bloemen  

Mosaic 

13 α

10 g

15 min.

Bloemen  

Mosaic 

13 α

10 g

5 min.

Bloemen  

Mosaic 

13 α

13 g

FO

Bloemen  

Mosaic 

13 α

13 g

DRY

Bloemen  

SafAle US-05

 

1

 

 

Maischwater

 

9,7 l

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

 

6 l

 

Leverancier: Kraan

Koriander

 

2 g

10 min.

 

Maischschema

65 °C

62 °C

70 °C

78 °C

0 min.

45 min.

15 min.

2 min.

Opmerkingen

Gekozen is voor First Wort Hopping voor de bitterhop. Dryhop maximaal 5 dagen. Start de vergisting bij 18 °C en verhoog na 3 dagen de temperatuur naar 20 °C. Na 6 dagen kun je lageren.

Terug naar overzicht