Terug naar overzicht

Open dag Mouterij The Swaen, 23 september 2016

tww oktober 2016
Door: Erik Pruisken

Vrijdag 23 september was er open dag bij mouterij The Swaen in Kloosterzande, Zeeuws Vlaanderen. Een rit van één uur en drie kwartier vanuit Den Haag had ik er wel voor over om eens met eigen ogen te zien wat er bij het mouten van graan komt kijken. Er lopen in ieder geval geen mannen met harken over moutvloeren. Het proces is volledig geautomatiseerd en er lopen weinig mensen rond.

De mouterij is in 1906 begonnen als brouwerij & mouterij De Zwaan. In 1999 werden ze mouterij voor Grolsch. Na de overname van Grolsch door SAB-Miller is de mouterij in 2013 overgenomen door twee leden van de familie Groen (de vroegere eigenaren van Grolsch) en is zich gaan richten op export en speciale mouten. De grootste exportmarkt is de USA, gevolgd door Afrika en Zuid-Amerika.

De productie bestaat voor 70% uit de basismouten pils, pale ale en tarwe. Ze maken 120 ton mout per week. De productie van The Swaen is vijf maal kleiner dan die van Bavaria.

De granen komen voornamelijk uit Frankrijk, Zweden en Finland. De granen zijn gerst, tarwe en spelt. Ze hebben het liefste granen afkomstig van ten Zuiden van Parijs, want die kiemt het makkelijkst. Ze werken ook met gerst van 15 lokale boeren.

Er is een klassieke moutstraat en een moderne die in 2015 in gebruik is genomen. De dikte van de laag graan bij het drogen is in beide systemen ongeveer 1,5 meter.

De verpakkingslijn gaat geheel automatisch. De mensen leggen de lege zakken klaar, halen de pallets met volle zakken weg met een vorkheftruck en houden verder de boel in de gaten.

Voor meer informatie over de mouten zie www.theswaen.com

Foto impressie:

Weekbak bij mouterij de Swaen
Weekbak (Foto: Erik Pruisken)

kiembak bij mouterij de Swaen
Kiembak (Foto: Erik Pruisken)

Brander bij mouterij de Swaen
Brander voor donkere mouten (Foto: Erik Pruisken)

Verpakken bij mouterij de Swaen
Verpakken (Foto: Erik Pruisken)

 

Terug naar overzicht