Terug naar overzicht

Van het bestuur, september 2016

tww september 2016
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

De laatste clubavond was de inmiddels al weer traditionele barbecue. De barbecue was weer druk bezocht en veel leden hadden bieren mee genomen zowel op fles als in het vat. Ik heb die avond een bijzonder aantal goede bieren mogen proeven, variërend van een lichte APA, via een mooie IPA en een laurierporter tot een zware RIS en nog een aantal die ik me niet meer goed kan herinneren. Het weer zat ook erg mee en hierdoor was de avond in alle opzichten een groot succes.

Kwaliteitscommissie

De kwaliteitscommissie, waar ik bestuurscontact van ben, is inmiddels voortvarend van start gegaan. We zijn een aantal avonden bij elkaar geweest en hebben een aantal experimenten op stapel gezet die hopelijk een aantal mooie bieren moet opleveren. Het doel van deze experimenten is een zuiverder en zachter bier te krijgen. We willen dit bereiken door donkere mouten pas tijdens de vorlauf aan de maisch toe te voegen, late hopping toe te passen en te brouwen zonder spoelen. Vorlauf is het proces van rondcirculeren voordat filtering heeft plaatsgevonden. Late hopping wil zeggen dat vrij kort gekookt wordt met de bitterhop om uitloging van de hop met de daarbij vrijkomende ongewenste smaken te voorkomen. Onze inspiratiebron voor deze experimenten is het boek van Gordon Strong ‘Brewing better beer’. Een volgend onderwerp van onderzoek betreft schuim en de verschillende invloeden hierop.

Ook zijn wij aan de gang gegaan met het brouwprogramma ‘Brouwhulp’ van Adrie Otte. Jan Wurpel en ikzelf willen hier een presentatie over geven op de clubavond van januari. Ook van de experimenten zullen presentaties gegeven worden en zullen we artikelen gaan maken voor het clubblad.

Komende clubavond

De komende clubavond is bij brouwerij Het Uiltje in de Waarderpolder. De oprichter van Het Uiltje is in 2012 begonnen met brouwen in zijn keuken en is daarna als brouwer begonnen bij Jopen. Vanaf eind 2012 is hij gaan brouwen in de ketels van andere brouwerijen, waaronder ook Jopen. Hij maakt voornamelijk wat extremere biersoorten zoals barrel aged bieren, stouts en vette IPA’s. In 2015 heeft hij in de Zijlstraat in Haarlem de Uiltje Bar geopend met 30 taps met wisselende bieren en zo’n 120 bieren op fles.

Middels crowdfunding is een eigen brouwerij gerealiseerd met een 30 HL brouwinstallatie en voldoende tanks om te kunnen voldoen aan de capaciteitsvraag van 5000 HL. De opbouw van de brouwerij is op dit moment in volle gang en hopelijk klaar als wij de brouwerij bezoeken.

Tot ziens op de komende clubavond.

Namens het bestuur,
Walter Bakker

Terug naar overzicht