Terug naar overzicht

Verslag brouwdag polderbok 2016

tww juni 2016
Door: Bertrand Rohrbock

Omdat er dit jaar enkele leden plaats hebben gemaakt voor vers bloed was er in februari een oproep voor nieuwe leden voor de polderbok commissie. Ik had het geluk ingeloot te worden voor één van de vrijgekomen plekken en zodoende mocht ik meedenken over het recept en etiket van de polderbok 2016.

De feedback van vorig jaar was dat de bok ietwat droog en bitter was. Om dat dit jaar te voorkomen hebben we het recept iets aangepast en was het de bedoeling de geroosterde mouten later in de maisch te storten. Voor het etiket hebben we dit jaar wederom een mooi polder tafereel geselecteerd.

Brouwen Polderbok 2016 - Mout storting
Brouwen Polderbok 2016 - Mout storting

Na een gedegen voorbereiding was het dan eindelijk zo ver. Op 27 mei begonnen wij in de vroege ochtend bij brouwerij de 7 Deugden met het brouwen van de Polderbok 2016. Toen ik om 7.00 arriveerde waren Jan, Theo en Erik al druk bezig met het schroten van de 375 kilo mout die er dit jaar in de Polderbok zijn gegaan. Tegelijkertijd was Bart, een brouwer van de 7 Deugden, al druk bezig met het opwarmen van maisch- en spoelwater. Helaas was men vergeten de donkere mouten apart te houden. Deze zijn dus, in tegenstelling tot het plan, gewoon meegemaischt met het overige mout.

Terwijl Jan en Theo nog druk aan het schroten waren konden Erik en ik beginnen met het storten van de geschrote mout in de maisch/kookketel. Het lijkt allemaal van het kaliber ‘hoeveel man heb je nodig om…’, maar de emmers mout wegen ruim 20 kilo per stuk, dus het is nog een hele klus om die 375 kilo in de ketel te storten.

Brouwen Polderbok 2016 - Schoonmaken
Brouwen Polderbok 2016 - Schoonmaken

Nadat het maischen begonnen was konden de eerste schoonmaakwerkzaamheden beginnen. Er werd een vrijwilliger gezocht voor het schoonmaken van het 2500 liter gistvat waar ons polderbokje nu in aan het gisten is. Om praktische redenen, de grootte van het toegangsluikje, viel mij die ‘eer’ ten deel en dus mocht ik in het gistvat kruipen om de gistslurrie en het biersteen van de wanden af te schrapen. Kleddernat en onder de zooi kwam ik eruit, maar leuk om eens gedaan te hebben. Als er volgend jaar plek voor nieuwe leden vrijkomt in de commissie pleit ik ervoor dat we bij aspirant leden de buikomvang vragen en onze beslissing daarop baseren. Overigens is de tank na mijn handarbeid nog chemisch gereinigd en ontsmet, dus jullie hoeven niet bang te zijn voor een ietwat ziltige zweet smaak in jullie bier.

Brouwen Polderbok 2016 - Bostel verwijderen
Brouwen Polderbok 2016 - Bostel verwijderen

Enfin, na het maischen en spoelen met maar liefst 700 liter zat er zo’n 1300 liter wort in de kookketel. Terwijl John en Jan zich ontfermden over de bostel, die is opgehaald door een niet geheel onaantrekkelijke boerin met een enorme heftruck, stortten Erik en Theo de eerste hopgift in de inmiddels kokende wort. Na nog twee giften en een uurtje koken kon het filteren en koelen beginnen. Dit laatste heeft heel erg lang geduurd, pas na een dikke 2 uur zat het wort in het gistvat.

Nu is het wachten geblazen. Binnenkort kunnen leden de polderbok bestellen op het afgeschermde deel van de website.

Terug naar overzicht