Terug naar overzicht

Het maken van biermosterd

tww maart 2016
Door: Ernst de Moor

Toen ik in 2014 Vijftig jaar werd, vond ik dat daar een speciaal bier bij hoorde. Omdat het ook voor vrienden en familie was die minder enthousiast over bier zijn dan ikzelf, moest het een redelijk toegankelijk bier worden dat in de zomer drinkbaar is. Maar weer niet het 'gewone' pils. Zo werd het dus een lichte Weizen.

Maar daar moest natuurlijk iets van het thema van mijn leeftijd in, en zo ontstond het idee om van een klein deel van de batch 'mosterbier' te maken. Enige proefexperimenten later meende ik de juiste hoeveelheid mosterdzaad gevonden te hebben om het bier mee op smaak te brengen (achteraf had het wel wat sterker mogen zijn).

En toen had ik mosterdzaad over. Tja, wat doe je daar dan mee. Ehm… mosterd maken, en wel biermosterd, om het mosterdbier aan te vullen.

Eigenlijk is mosterd maken heel eenvoudig en leuk om te doen. Vandaar dat ik graag in ga op het verzoek om te omschrijven hoe dat in zijn werk gaat. Ik heb zelf een milde bier/honing mosterd gemaakt, maar er zijn vele mogelijkheden om met andere ingrediënten te werken, om pittigere, kruidigere of juist mildere/zoetere mosterd te maken.

Mustard

Ingrediënten:

  • 100 gram mosterdzaad. Donkere mosterdzaadjes zijn veel scherper dan de gele zaadjes, dus door met de verhouding hiervan te spelen, kun je de scherpte van je mosterd regelen. Een verhouding van half om half geeft een redelijk scherpe mosterd.
  • 100 ml van je favoriete zelfgebrouwen bier.
  • 100 ml honing (vervang dit door azijn of bier, als je geen zoete mosterd wilt).
  • Zout en peper naar smaak.
  • Eventueel andere kruiden naar smaak.
  • Eventueel kun je nog suiker toevoegen, bijvoorbeeld 50 gram rietsuiker.

Werkwijze

  • Laat de bruine en gele mosterdzaadjes in een bak met koud water weken. Gebruik twee keer de hoeveelheid water als zaadjes en laat bedekt 24 uur staan.
  • Giet de zaadjes af en laat ze uitlekken.
  • Doe ze in een blender samen met het bier, honing en suiker, en blend totdat je puree hebt. Je kunt hier de grofheid van je mosterd bepalen, maar maak ‘m niet te grof (anders komt de smaak van het mosterdzaad niet goed naar voren).
  • Houd tijdens het blenden de viscositeit (stroperigheid) in de gaten, en corrigeer eventueel door nog een beetje bier toe te voegen. Breng op smaak met peper en zout, en andere kruiden. Proef hier goed om de smaak te corrigeren.
  • Doe de mosterd in een gesteriliseerd potje, en laat het minimaal 1 nacht in de koelkast staan.
  • De smaak kan zich de eerste weken nog verder ontwikkelen.
  • Maak een mooi etiket om je mosterd te onderscheiden van de commerciële varianten.

Geniet van je eigen mosterd!

Terug naar overzicht