Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Dean Southall

Mede in gistflesMede (Honing Bier/wijn)

Ik kreeg een bezoeker in de winkel, een Schotse imker. Hij vroeg aan mij of ik wist hoe mede gebrouwen wordt. Mijn antwoord was: 'nee, maar ik kan Google gebruiken en zien wat er nodig is'. Hij zei dat hij veel te veel honig heeft. Ik zei: 'OK, zullen wij samen mede brouwen?' 'OK' zei hij. Dus wij hadden een datum gekozen. Ik bestelde mede gist en las wat artikelen over mede. Ik heb ook betrouwbare Ernst gevraagd over mede. Hij had toevallig jaren geleden mede gebrouwen en had er een artikel over geschreven. https://www.twortwat.nl/t-i/1186686765. Hij vertelde mij dat Rob Hagen ook mede heeft gebrouwen dus ik heb Rob ook gevraagd voor advies. Dat heeft hij gedaan. Bedankt Ernst & Rob :)

De brouwdag zelf ging erg snel. Je hoeft de honing niet te koken, het is al steriel. Gewoon mengen met koud water en dan de gist toevoegen! Wij hebben het wel tot 70 °C verwarmd voor de zekerheid en ook om het makkelijker op te lossen. Wij hebben het laten koelen en dan hebben wij de mede gist toegevoegd. Om het vergistingsproces te versnellen is het raadzaam om gistvoeding toe te voegen maar als alternatief kan je ook rozijnen toevoegen als voeding.

Na een maand heb ik het overgeheveld. Het zag er oranje uit en was troebel. Het werd steeds helderder tijdens de volgende 2 maanden. De SG was 1010. Wij gaan het begin volgende maand bottelen en proeven. Ik ben erg benieuwd!

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlandse bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht