Terug naar overzicht

De wondere wereld van IPA's?

tww september 2015
Door: Donovan Larmonie

Door: Ashley Routson

Black IPAIn een wereld waar innovatie leidt tot innovatie is het vanzelfsprekend dat speciaal bier, een industrie geboren uit inventiviteit, zich steeds evolueert. Tegenwoordig, eigenlijk al heel lang niet meer, bestaan er geen heilige regels als het reinheitsgebot die bepalen hoe het bier moet worden gebrouwen en het creatieve vermogen van ambachtelijke brouwers is schijnbaar onbeperkt. Klassieke stijlen worden voortdurend gemanipuleerd om nieuwere stijlen en sub-categorieën te maken. Als gevolg hiervan veranderen stijlrichtlijnen en categorieën voortdurend om bij te blijven bij de evolutie van het ambachtelijke brouwen.

De drie gedefinieerde categorieën van IPA

Een van de meest gemanipuleerde stijlen tegenwoordig is de India Pale Ale (IPA). Officieel kennen we drie categorieën IPA (vier categorieën als je de American Black Ale, vaak aangeduid als een Black IPA, meeneemt):

  • Engelse India Pale Ale
  • Amerikaanse India Pale Ale
  • Imperial (dubbel) India Pale Ale

Hoewel dat de enige IPA stijlen zijn die gedefinieerd zijn en als zodanig beoordeeld worden is het spectrum van IPA subcategorieën niet beperkt tot deze drie. Naast het veranderen van de kleur zijn er in feite twee manieren waarop brouwers de wereld van de IPA’s manipuleren: 1) Neem een IPA basisrecept en vergist het met een atypische gistsoort; 2) neem een andere bier stijl en hop het alsof het een IPA is.

Wellicht een poging waard een aantal van de nog-niet gedefinieerde subcategorieën van IPA - zeg maar gerust de minder populaire - die steeds populairder worden te benoemen en beschrijven. Houd er rekening mee dat net als met de meest experimentele bierstijlen zonder officiële richtlijnen, deze sub-categorieën nog steeds een beetje dubbelzinnig zijn en open zijn voor interpretatie.

De "Andere" IPA’s

  • Belgische IPA: IPA basisrecept gefermenteerd met Belgische gist. Dezelfde verschijning, mout inhoud, hop aroma en smaak profiel als een IPA, maar met de merkbare fruitige esters en smaakeigenschappen van de Belgische gist.
  • Session IPA: India Sessie Ales bieden alle goedheid van de hop van een IPA, maar op een meer sessionable ABV niveau.
  • White IPA: Belgisch witbier gehopt als een IPA. Soortgelijke kleur, body en esters als een witbier met merkbare hop aroma, de smaak en de bitterheid van een IPA.
  • Brettanomyces / Wild IPA: Een IPA of IPA subcategorie met een primaire, secundaire of andere gisting met wilde gisten.
  • Red IPA: Amerikaanse Red Ale, gebrouwen met een hoger alcohol percentage en gehopt  als een IPA. Typisch roder van kleur dan een IPA, met diepe robijnrode tinten.
  • Rye IPA: IPA met de toevoeging van rogge als ingrediënt.
  • Herbed IPA: IPA met de toevoeging van specerijen, kruiden of bloemen.
  • Black IPA: De Black IPA is misschien wel een van de meest besproken bier-subcategorieen deze dagen. Technisch gezien is de stijl door de Amerikaanse Brewers Association al gedefinieerd als de American Black Ale. Het is in wezen een IPA gebrouwen met de toevoeging van donkere mouten, wat resulteert in een donkerbruine tot zwarte IPA met een hint van geroosterde mout.

Zoals je kunt voorstellen, is het potentieel voor categorieën van subcategorieën oneindig, als deze stijlen worden gecombineerd. Naarmate meer en meer brouwers buiten de grenzen van de traditionele bierstijlrichtlijnen treden, kunnen we meer IPA variaties op de markt verwachten.

Bron

The Ever-Emerging Sub-Categories of India Pale Ale, www.craftbeer.com

Terug naar overzicht