Terug naar overzicht

De Proeftafel, 27 april 2015

tww mei 2015
Door: Theo van Eijden

Deze clubavond zijn weer een flink aantal bieren geproefd. Van de eerste bieren hebben we redelijke proefnotities kunnen maken. Echter bij de laatste bieren is het wat summier geworden, zodat ik bij het uitwerken hiervan voor dit artikel me moet beperken tot enkele korte opmerkingen.

Witte Stok, van Bart Bosman, een meibock. Hoewel er 3 gram suiker per liter is toegevoegd had het bier veel koolzuur. Normale waarde is ongeveer 7 gram per liter. Bier was goed vergist maar het miste iets, in Amerika omschrijven ze dat als "crisp". Als gist was een buisje van de Gistbank gebruikt dat was opgewerkt tot giststarter. Mogelijk is er in die stap iets in geslopen dat er niet in thuishoorde als gevolg van onzorgvuldigheden. Advies is om deze stap en keer over te slaan en korrelgist te gebruiken. Op deze manier kan uitgesloten worden waar afwijkingen vandaan komen.

Piet Soons had een Saison te proeven meegenomen. Als gist had hij het depot uit een flesje Dupont gebruikt om de giststarter mee te maken. Het bier was vergist op redelijk hoge temperatuur. Dit was merkbaar door overduidelijke aanwezigheid van esters. Hierdoor kwam het bier niet droog genoeg over. Dit is niet goed verklaarbaar omdat een Saison gist een droog bier zou moeten opleveren met een wat gronderig achtergrond aroma.

Een ander bier van Piet was heel opmerkelijk, hij had kefir plantjes gebruikt bij de vergisting. Een andere naam voor kefir is yoghurtplantje. Het bier was niet zuur maar had een mooi karakter, leek wel op lambiek maar was toch anders. Dit was voor het eerst dat ik een dergelijke combinatie mocht proeven, zeer interessant en heeft zeker opvolging nodig.

De Saison van Jim Warmerdam had een zuurtje in de nasmaak. Voor een Saison mag de bitterheid iets hoger. Het bier was vergist op 25 graden.

Ton van Berkum had zijn eerst gebrouwen bier mee gebracht, ook een Saison. Dit bier was vergist op 21 graden en mooi zacht en moutig van smaak. Begin SG 1046 en Eind SG 1007, mooi resultaat. Ook in deze Saison waren weer esters waar te nemen, hoewel niet zo veel als in de andere geproefde bieren.

John Gouwerok, Saison, vergist met de Safale Belle Saison. Vergistings temperatuur 19 graden.

Nico van Kampen, Zwarte Parel, Black IPA, 8.1%, met dry-hopping. Gebruikte gist US-05. Duidelijke zwavel tonen waar te nemen, kreeg de indruk dat er koud vergist was. Deze geuren verdwijnen vaak na verloop van tijd uit heb bier.

Jim Warmerdam had als afsluiting nog een Bock bier waar hij espresso aan toe had gevoegd.

Terug naar overzicht