Terug naar overzicht

Session Bier

tww april 2015
Door: Donovan Larmonie

Als je op zoek bent naar een leuk experiment, probeer dan eens een session bier te brouwen. Session bier wordt over het algemeen bier omschreven als een bier met weinig alcohol. Vaak met de toevoeging dat je deze bieren in grote hoeveelheden kan consumeren zonder er dronken van te worden. Van water wordt je ook niet dronken maar daar hebben we het niet over. Volgens de Brewers Association (BA) in de VS is een session bier een variant van een klassiek biertype dat wordt gebrouwen met een laag alcoholpercentage. Omdat nagenoeg elk bier type kan worden aangepast naar een session versie kan het uiterlijk variëren van helder tot troebel, afhankelijk van de stijl die wordt gekozen. Ook in het aroma kan je verschillende variaties hebben. Zoals eerder opgemerkt kan elke bierstijl in principe worden omgebouwd tot een session variant. Het doel bij het maken van een session bier is om een evenwicht te vinden tussen het karakter van de stijl en het lager alcoholgehalte met drinkbaarheid als belangrijk kenmerk. Session bieren bevatten een ABV van 3,5%-5%. Omdat vaak een bepaalde bierstijl met haar specifieke karakteristieken wordt omgebouwd in een laag-alcoholische versie, zitten session bieren normaal gesproken vol smaak en karakter.

De oorsprong van de term session bier is lastig te achterhalen maar het idee is dat het afkomstig is uit Groot Brittannië ten tijde van WO I. Arbeiders moesten toen lang en hard werken om de troepen van munitie te voorzien. Aan deze harde werkers werden pauzes van een paar uur (sessies) toegewezen die velen van hen doorbrachten in de lokale pub. In de wetenschap dat ze na een paar uur weer ‘explosieve’ arbeid moesten verrichten, gaven de mannen de voorkeur aan lichtere bieren waar ze van konden genieten zonder er dronken van te worden.

Gezien de vermoedelijke en waarschijnlijke oorsprong van het session bier is het geen verrassing dat veel session bieren een Britse achtergrond hebben. Dit betekent veel session bitters, pale ales en porters. Hoewel de meeste mensen het niet beseffen, is Guinness eigenlijk een perfect voorbeeld van een session bier. Ondanks zijn reputatie als een vol bier, bevat het slechts een alcohol percentage van 4,3%, ver onder het ABV van vele moderne speciaal bieren die vaak een alcohol percentage van 6 of 7% hebben.

Ben je van plan een session bier te brouwen, hou je OG in de gaten. Voor je het weet zit je te hoog in je OG en heb je uiteindelijk teveel alcohol in je bier. Om ervoor te zorgen dat je minder alcohol hebt in je bier zou je flink wat extra kunnen spoelen na het maischen. Omwille van de smaak zal dat waarschijnlijk niet de bedoeling zijn, omdat de kans groot is dat je uiteindelijk waterig bier hebt. Om toch wat body te hebben in je session bier kan je ervoor zorgen dat je wat onvergistbare suikers in je wort hebt. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld de maisch temperatuur aan te passen en op hogere temperaturen te maischen (70C-72 °C). Je kan overigens ook onvergistbare suikers aan je wort toevoegen. Wat dat betreft is de keuze over het algemeen nogal beperkt tot het gebruik van lactose bij het brouwen van stout. Er zijn natuurlijk genoeg (thuis)brouwers die lactose gebruiken een IPA’s voor meer body in hun bier. Voor smaak, aroma en complexiteit in je bier gebruik je vanzelfsprekend hop, hoewel dat niet zo eenvoudig is bij session bieren.

Door de lichtere body kan het gebruik van te veel bitterhop de smaakbalans in het bier verstoren. Voor een wat subtielere bitterheid kan je ervoor kiezen om het grootste deel van je hopgift tegen het eind van de kooktijd aan het wort toe te voegen. Een hoptoevoeging tegen het eind van de kooktijd kan ook zorgen voor een mooi hoparoma en -karakter en met dryhopping kan je wat extra pit aan het bier toevoegen.

Session bier is met zijn laag alcohol percentage, smaak en karakter absoluut een gezelligheidsbier. Probeer eens een session bier te brouwen, al is het omdat  je jezelf pas echt een brouwer kan noemen als je een goed session bier kan maken. Proost!

Eigenschappen Session bier

  • Begin SG (°Plato): 1.034 - 1.040 (8.5 - 10)
  • Eind SG (°Plato): 1.004 - 1.010 (1 - 2.6)
  • ABV: 3.50% - 5.00%
  • Bitterheid: IBU 10 - 35
  • Kleur: EBC 4+
 

Bronnen

  • Brew Your Own, juni 2011, Terry Foster
  • The Wall Street Journal, juni 2011, William Bostwick
  • The Brewers Association, Style Guidelines 2015



Terug naar overzicht