Terug naar overzicht

Historische Nederlandse Bierstijlen

tww maart 2015
Door: Ben Uijtenhaak

Campagne Nederlandse Bierstijlen

De Campagne Nederlandse Bierstijlen is een samenwerkingsverband van diverse liefhebbers, bedrijven en organisaties dat zich de promotie van Nederlandse historische bierstijlen en biergeschiedenis ten doel stelt. Dit doen zij onder andere door:

  • Het verspreiden van de kennis van Nederlandse historische bierstijlen.

  • Het reproduceren en herintroduceren van Nederlandse historische bierstijlen.

Festival

In dit kader vindt op zondag 21 juni in Utrecht het tweede Festival Historische Nederlandse Bierstijlen plaats. Duik in de geschiedenis van het Nederlandse bier, met o.a. lezingen over de rijke bierhistorie, een rondleiding langs oude brouwerijen, diverse andere activiteiten en natuurlijk: bier. Proef in diverse cafés twee vermaarde oude bierstijlen die door een kundige jury zullen worden gekeurd en bekroond.

Brouwwedstrijd

Het nabootsen van historische bierstijlen is voor brouwers een uitdaging van hun vakmanschap, vooral door de vaak ongebruikelijke graanverhoudingen. Voor de keuring tijdens het Festival Oude Bierstijlen kunnen zowel commerciële brouwers als hobbybrouwers meedingen naar de eretitel van het beste kuitbier of het beste Luiks bier van het jaar. Voor hobbybrouwers is inschrijving gratis. De bierinzendingen kunnen tot uiterlijk 14 juni worden ingeleverd. De winnaars zullen worden gepromoot op de Week van de Smaak die vanaf eind september in het hele land wordt gehouden. Meer informatie op de website: http://bierstijlen.nl/

Richtlijnen voor kuitbier

  • Als brouwgranen voor kuitbier worden exclusief haver, tarwe en gerst gebruikt volgens de onderstaande onderlinge verhoudingen:

    • De storting bevat minimaal 45 gewicht % bleke gemoute haver.

    • De storting bevat minimaal 20 gewicht % bleke tarwe of tarwemout.

    • De storting Pils of Pale Ale mout mag maximaal 35 gewicht % zijn.

  • Het stamwort van het bier ligt tussen 1,050 en 1,080 SG / 12,40 – 19,30 ° Plato.

  • Het alcoholgehalte is tussen 4,7 en 7,9 vol% (brouwzaal rendement van ± 65% en een schijnbare vergistingsgraad van ± 80%).

  • Kleur van het kuitbier is blond (10 EBC) tot amber (30 EBC). Een kleur van boven 15 EBC kwam niet uit de granen, maar doordat een kooktijd tot 3 uur over open vuur werd gebruikt.

  • Het bier wordt met een neutrale bovengist vergist (geen Weizenbier gist).

  • Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.

  • Het kuitbier wordt alleen gehopt met oudere Europese aroma variëteiten: Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings

  • Hopbitterheid ligt tussen de 20 en 40 EBU.

  • Er mogen geen kruiden, specerijen, vruchten of andere levensmiddelen worden toegevoegd die hierboven niet zijn genoemd.

  • Het bier mag iets troebel zijn.

  • Het bier dient minstens een dun blijvend laagje schuim te hebben.

Richtlijnen voor Luiks bier

  • Als brouwgranen voor Luiks bier worden exclusief spelt, tarwe en gerst gebruikt volgens de onderstaande onderlinge verhoudingen:

    • Gemoute spelt (±3-7 EBC), minimaal 55 gewicht % van de storting.

    • Ongemoute tarwe (±2-3 EBC), maximaal 25 gewicht % van storting.

    • Pils- of Pale Ale mout (±2-9 EBC), maximaal 20 gewicht % van de storting.

  • Luiks bier dient goud-amberkleurig (van 15 tot 30 EBC) te zijn. Met de mout/graan samenstelling wordt de kleur voor het koken maximaal 11 EBC. Het is hierdoor aan te raden om 1,5-2 uur te koken (30-60 minuten zonder hop gevolgd door 60 minuten met hop) om tot ± 20 EBC te komen.

  • Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese/Engelse landrassen (aroma variëteiten): Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Hersbruck-/Hallertau Hersbrucker (Spät), Lubelski Lublin, Elzasser Strisselspalt, Styrian (Savinjski) Goldings, Kent-/Hereford Goldings of Kent-/Hereford Fuggles.

  • Andere toevoegingen zoals kruiden, specerijen, planten, vruchten, houtsnippers enz. zijn niet toegestaan.

  • Hopbitterheid dient tussen de 30 en 60 EBU te zijn.

  • Het stamwort van het bier ligt tussen 1,060 en 1,075 SG / 14,70 – 18,20 ° Plato (brouwzaalrendement van ± 75%).

  • Het Luiks bier wordt met een neutrale bovengist vergist (geen Weizenbier, Saison of wilde gist) die een bescheiden vergistingsgraad van 70-80% heeft.

  • Het alcoholgehalte ligt tussen 6,0 en 8,0 vol%.

  • Het bier mag iets troebel zijn.

  • Het dient minstens een blijvend laagje schuim te hebben.

Bron



Campagne Nederlandse Bierstijlen, Leen Alberts, http://bierstijlen.nl/

Terug naar overzicht