Terug naar overzicht

Delirium, januari 2015

tww januari 2015
Door: Peter Hompe

Digitaal

Ik ben al een tijdje aan het zoeken en experimenteren om bier te digitaliseren. De grote vraag is natuurlijk: "hoe doe je dat?" Eerst de definitie dan maar. Even opgezocht in wikipedia: "Digitaal is afgeleid van het Latijnse woord digitus, dat vinger betekent, en refereert aan het tellen op de vingers. Nou, misschien kunnen we daar wat mee. Om te beginnen gaat er tijdens het maken van bier al heel wat door je vingers.

Maar dat is natuurlijk niet wat ik bedoel. Even denken, bier wordt gemaakt van graan en dan met name gerst. Hoe kunnen we dat digitaliseren? Dat kunnen wij natuurlijk niet zelf, daar hebben we hulp bij nodig. Dus op naar een bedrijf dat genetisch modificeert. Eens kijken of die wat kunnen betekenen. Nou, ik heb een bedrijf gevonden dat daar wel bij wilde helpen.

Om te beginnen is de gerstkorrel zodaning gemodificeerd dat als je hem onder een vergrootglas bekijkt, je geen mooie ronding meer ziet, maar een in stapjes groter wordende korrel. Hóe ze dat geflikt hebben, ik weet het niet, maar het is heel grappig om te zien. Of ie met een 3D printer is gemaakt! Ze hebben hem een getrapte ronding gegeven van 16 bits. En... nu zeggen zij ook nog dat ze de smaak op één bepaalde temperatuur kunnen laten vrijkomen. Hoe vind je die? Dus, hiermee kunnen we wat we vroeger al deden, je stort je mout en doorloopt je maisschema, maar nu weet je exact op welke temperaturen de gerst, of eigenlijk mout, zijn werk doet. Met andere temperaturen hoef je geen rekening meer te houden. Wat een eenvoud! We zijn begonnen met een pilsmout en deze gemodificeerde variant geeft zijn smaak precies af op 01000000°C (binair = 64°C decimaal). Dus storten op 01000011° (67°C). Nadat alles erin zit zakt die temperatuur tot ongeveer 01000000°. Ik moest het nog ietsjes verwarmen. Daarna gewoon, net als de Engelsen, die hele maisch in de hooikist gezet en 01011010 minuten laten staan

Nadat we exact 00011011 liter over hielden na het spoelen, zijn we dat gaan koken. We konden dus precies 00000111 liter verdampen tijdens een "rolling boil" van exact 01011010 minuten en dan 00010100 liter over houden. En koken is ook zo lekker digitaal. Het kookt wel of het kookt niet. Er werd, tijdens het koken, 1 soort hop gebruikt. De hoeveelheid was 00100000 gram. Deze werd in 00000111 verdeeld. De eerste hopgift is 00010000 gram en kookt de hele tijd (dus 01011010 minuten) mee. De tweede hop gift is 00000111 gram en kookt 00111000 mee. De laatste hopgift van 00001001 gram kookt alleen de laatste 0001111 minuten mee. Daarna koelen.

Koelen moet altijd zo snel mogelijk. Eigenlijk zonder tijdverlies, dus digitaal. Helaas gaat dat nog niet helemaal, maar we kunnen het proces iets digitaler laten verlopen. Dus je sluit je koelspriraal aan en die is sowieso digitaal. Die koelt of hij koelt niet. Dus je sluit hem aan en dan koelt ie nog niet. Dan doe je de kraan open. Die kraan moet vol open en dus staat die kraan dan ook al op '1'. En dan koelt die spiraal dus wel. Nu maak je een digitale beweging met de koel spiraal in het bier. Dus de spiraal gaat naar beneden, da's positie '0'. Dan haal je hem naar boven en dat is positie '1'. Nu blijf je de koelspiraal tussen deze posities '0' en '1' heen en weer bewegen totdat de temperatuur is gezakt tot zeg even 00010011°C. Nou is die temperatuur nog steeds een analoog gebeuren en daar moet ik nog wat op zien te vinden, maar voor nu nemen we hier even genoegen mee.

Nadat er gekoeld is wordt er met een digitale lepel (hij is er wel of hij is er niet) door de vloeistof heen bewogen via dezelfde manier als bij het koelen. Digitaal dus. Dit moet dus wel heel snel gebeuren, anders heeft het geen effect. Nadat het bewegen van de lepel beëindigd is, kunnen we spreken van een digitaal beluchte wort. Daarna kunnen we de gist gaan toevoegen. Als je nadenkt over de gist, is dat al een heel erg digitaal wezentje want die vermenigvuldigt redelijk binair. Daar hoeven we dus niet veel aan te doen.

De hoeveelheid van 00010100 liter is net mooi voor een batch dus. Daarna gaat de gist erbij en zullen we onze binaire gistvrienden hun werk laten doen. Het resultaat is dus een, zo goed als, digitaal bier. En dát wordt de grote trekker van dit bier. Niks ambachtelijk gebrouwen! Weg met die oubollige onzin. Nee, we zetten erop: "volgens gloednieuw recept digitaal gebrouwen". Nou, als dat niet verkoopt in deze tijd... Nu nog een app b(r)ouwen.

 

Peter

Terug naar overzicht