Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, januari 2015

tww januari 2015
Door: Dean Southall

Geschiedenis van Bier Stijlen -7- Trappist

Orval biertjesTrappist bieren zijn gebrouwen door Cisterciënzer monniken.  In 1664 besloot Jean de Rancé, abt van het klooster van de Notre Dame De La Trappe, in Normandië, Frankrijk, dat alle Cisterciënzer kloosters zelfvoorzienend moesten worden.  La Trappe had in 1685 zijn eigen brouwerij. Er werden steeds meer Cisterciënzer kloosters gesticht in andere Europese landen.  De monniken brouwden bier als een soort vloeibaar eten voor hun buren. Tegenwoordig brouwen Trappisten hun bier om ervan te kunnen leven en ook om goede doelen ondersteunen.

Veel van de Trappisten kloosters zijn vernietigd tijden de Franse revolutie en de twee wereldoorlogen. Van de kloosterbrouwerijen waren de Trappisten het meest actief. In de laatste 300 jaren waren er minstens 9 in Frankrijk, 6 in België, 2 in Nederland, 1 in Duitsland, 1 in Oostenrijk, 1 in Bosnië en misschien ook in andere landen.

In de 20ste eeuw de Trappist bieren werden steeds populairder.  Ander brouwers wilden hiervan profiteren en noemden hun bieren Trappist bieren. Uiteindelijk hebben de monniken in 1962 een brouwerij voor de rechter gedaagd in Gent en zij hebben de zaak gewonnen.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht