Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, mei 2014

tww mei 2014
Door: Dean Southall

Geschiedenis van Bier Stijlen -1- Saison

Ik heb ongeveer een of twee proeverijen per maand en het is altijd leuk om wat te vertellen over de geschiedenis van bierstijlen. Misschien vinden jullie dit ook interessant om te weten?

Saisons werden oorspronkelijk gebrouwen in Belgische boerderijen in de herfst of winter voor de boerderij werkers om te drinken tijdens de zomer. Zij hadden recht op 5 liter bier per werkdag. Voor de tijd van de koeling was het gewoon om niet te brouwen tijdens de zomer omdat de kans op infectie te groot was. Ook hadden de vaste medewerkers van de boerderij minder werk tijdens de koudere maanden. Na het brouwen werd het bier bewaard tot de zomer voor de seizoensarbeiders (misschien dezelfde stijl als het Franse bière du garde – bier om bewaard te worden).

Net zoals bij een hoop oude bierstijlen was er geen vaste recept, het was een groep verfrissende zomerbieren. Elke boerderij brouwerij brouwde zijn eigen versie. Tegenwoordig zijn saisons tussen 5 en 8%, oude saisons waren tussen 3 en 3,5% zodat de werkers vloeistof konden krijgen zonder het gevaar van water te drinken.

Mensen wisten toen dat water vaak onveilig was om te drinken. Het bier moest sterk genoeg zijn om infectie te stoppen maar niet zo sterk dat de werkers hun werk niet konden doen. De bieren hadden meer dan de normale hoeveelheden hop omdat mensen wisten dat hop bier beschermd. Vaak waren saisons die in de lente gebrouwen werden gemengd met oudere saisons van de vorige herfst en ook af en toe met lambic bieren. Een van de best huidige saisons is Saison Dupont Vieille Provision uit België.

Een recept voor een saison van de inkoopcommissie is te vinden op onze website in de uitgebreide receptendatabase: https://www.twortwat.nl/recepten?id=176

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlandse bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht