Dit recept vond ik op Hobbybrouwen/bewezen recepten en lijkt mij het proberen waard:
1ste prijs ONK 2013 in de C klasse. Gebrouwen door Jan van den Hoogen.
Opmerkingen keurmeester(s): Zeer geslaagde tripel. Mooie frisse geur. Uitnodigend. Balans hop-zoet/mout in hoofdsmaak is goed. Mondgevoel goed, nasmaak nodigt uit tot meer. Mooie bitterheid. Niks mis mee. Visueel perfect. Tevens behaald 1e prijs met 94 punten op wedstrijd Lekkerste Biertje van Brabant (16.06.13)
Basis
Omschrijving:
|
Waarde
|
Naam recept:
|
Carmelitoris
|
Kenmerk:
|
Carmelitoris 1
|
Brouwdatum:
|
11-10-2012
|
Biertype:
|
Tripel
|
Aantal liters:
|
20
|
Gewenst begin SG:
|
1079 (8,5 Vol% alc.)
|
Brouwzaalrendement:
|
90,0%
|
Algemeen
Omschrijving
|
Waarde
|
Totaal brouwwater
|
32,0 liter
|
Maischdikte
|
3,0 l/kg
|
Maischwater
|
15,9 liter
|
Spoelwater
|
16,0 liter
|
Kooktijd
|
80 minuten
|
Berekende kleur
|
8 EBC (BrouwVisie)
|
Berekende bitterheid
|
26 EBU (Glenn Tinseth)
|
Mout
Moutnaam
|
% Stort
|
Massa
|
Kleur
|
Pilsmout 3 EBC
|
72,3 %
|
4191 gr
|
3 EBC
|
Tarwemout
|
12,8 %
|
745 gr
|
3 EBC
|
Havervlokken
|
6,5 %
|
375 gr
|
4 EBC
|
Kristalsuiker
|
8,4 %
|
488 gr
|
0 EBC
|
Hop
Hopnaam
|
% Alfazuur
|
Massa
|
Kooktijd
|
Bitterheidsaandeel
|
Cascade
|
5,7 %
|
10 gr
|
10 min.
|
2 EBU
|
Saaz (CZ)
|
3,8 %
|
8 gr
|
10 min.
|
1 EBU
|
Cascade
|
5,7 %
|
38 gr
|
80 min.
|
25 EBU
|
Opmerkingen
|
hop in vorm van pellets-
|
Kruiden
Naam kruid
|
Massa
|
Kooktijd
|
Koriander (gemalen korrels)
|
7 gr
|
10 min.
|
Opmerkingen
|
Korrels zelf in vijzel geplet.
|
Gist
Omschrijving
|
Waarde
|
Gistsoort
|
3944 Belgian Witbier
|
Gist toegevoegd als
|
Giststarter
|
Volume starter
|
300 ml
|
Beluchtingstijd
|
48 uur
|
Temperatuur giststarter
|
23 °C
|
Gistvoeding
|
Nutrivit
|
Hoeveelheid
|
4
|
Opmerkingen
|
Gistslurry van Carmelitoris 2 3944 Belgian Witbier in augustus gebrouwen.
|
maischschema
Stap nr.
|
Temperatuur
|
Rusttijd
|
Maischdikte
|
1
|
63 °C
|
45 min.
|
3,0 l/kg
|
2
|
68 °C
|
20 min.
|
3,0 l/kg
|
3
|
73 °C
|
30 min.
|
3,0 l/kg
|
4
|
78 °C
|
5 min.
|
3,0 l/kg
|
Opmerkingen
|
Aan spoelwater 4 ml melkzuur toegevoegd en aan maisch 6 ml.
|
Tijdens vergisten eerste keer gebruik gemaakt van T-control.
Vergistingstemperatuur bij aanvang 18 °C. In 1 dag naar 21 °C en daarna 4 dagen op 21 °C. Temperatuur met 1 °C per dag verhoogd naar 24 °C en 4 dagen op 24 °C nagegist. Daarna 10 dagen op 6 °C gelagerd. |