Terug naar overzicht

Recept: Tripel

tww mei 2014
Door: Matthijs van der Weijden

Dit recept vond ik op Hobbybrouwen/bewezen recepten en lijkt mij het proberen waard:

1ste prijs ONK 2013 in de C klasse. Gebrouwen door Jan van den Hoogen.

Opmerkingen keurmeester(s): Zeer geslaagde tripel. Mooie frisse geur. Uitnodigend. Balans hop-zoet/mout in hoofdsmaak is goed. Mondgevoel goed, nasmaak nodigt uit tot meer. Mooie bitterheid. Niks mis mee. Visueel perfect. Tevens behaald 1e prijs met 94 punten op wedstrijd Lekkerste Biertje van Brabant (16.06.13)

Basis

Omschrijving:

Waarde

Naam recept:

Carmelitoris

Kenmerk:

Carmelitoris 1

Brouwdatum:

11-10-2012

Biertype:

Tripel

Aantal liters:

20

Gewenst begin SG:

1079 (8,5 Vol% alc.)

Brouwzaalrendement:

90,0%

Algemeen

Omschrijving

Waarde

Totaal brouwwater

32,0 liter

Maischdikte

3,0 l/kg

Maischwater

15,9 liter

Spoelwater

16,0 liter

Kooktijd

80 minuten

Berekende kleur

8 EBC (BrouwVisie)

Berekende bitterheid

26 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

Moutnaam

% Stort

Massa

Kleur

Pilsmout 3 EBC

72,3 %

4191 gr

3 EBC

Tarwemout

12,8 %

745 gr

3 EBC

Havervlokken

6,5 %

375 gr

4 EBC

Kristalsuiker

8,4 %

488 gr

0 EBC

Hop

Hopnaam

% Alfazuur

Massa

Kooktijd

Bitterheidsaandeel

Cascade

5,7 %

10 gr

10 min.

2 EBU

Saaz (CZ)

3,8 %

8 gr

10 min.

1 EBU

Cascade

5,7 %

38 gr

80 min.

25 EBU

Opmerkingen

hop in vorm van pellets-

Kruiden

Naam kruid

Massa

Kooktijd

Koriander (gemalen korrels)

7 gr

10 min.

Opmerkingen

Korrels zelf in vijzel geplet.

Gist

Omschrijving

Waarde

Gistsoort

3944 Belgian Witbier

Gist toegevoegd als

Giststarter

Volume starter

300 ml

Beluchtingstijd

48 uur

Temperatuur giststarter

23 °C

Gistvoeding

Nutrivit

Hoeveelheid

4

Opmerkingen

Gistslurry van Carmelitoris 2
3944 Belgian Witbier in augustus gebrouwen.

maischschema

Stap nr.

Temperatuur

Rusttijd

Maischdikte

1

63 °C

45 min.

3,0 l/kg

2

68 °C

20 min.

3,0 l/kg

3

73 °C

30 min.

3,0 l/kg

4

78 °C

5 min.

3,0 l/kg

Opmerkingen

Aan spoelwater 4 ml melkzuur toegevoegd en aan maisch 6 ml.

Tijdens vergisten eerste keer gebruik gemaakt van T-control.

Vergistingstemperatuur bij aanvang 18 °C. In 1 dag naar 21 °C en daarna 4 dagen op 21 °C. Temperatuur met 1 °C per dag verhoogd naar 24 °C en 4 dagen op 24 °C nagegist. Daarna 10 dagen op 6 °C gelagerd.

Terug naar overzicht