Tripel C
van: |
Jan Wurpel |
gepubliceerd: |
Zymurgy en clubblad oktober 2013 |
klasse: |
C |
stijl: |
Tripel |
Recept gegevens
batch grootte: |
10 l. |
kooktijd: |
80 min. |
alcohol percentage: |
8.3 % |
begin SG: |
1083 |
eind SG: |
1015 |
EBC (kleur): |
34.0 |
EBU (bitterheid): |
28.0 |
Brouwhuis efficiëntie |
70 % |
Water type |
leiding water |
Maisch schema
Temperatuur (°C) |
45 |
62 |
67 |
72 |
78 |
tijd (min) |
10 |
30 |
10 |
20 |
5 |
Opmerkingen van de brouwer
Ikzelf heb dit recept al twee keer met succes gebrouwen. Op het ONK van 2013 scoorde het in klasse V, 80 punten. Dit had meer kunnen zijn, maar omdat het zeker niet heel apart en vernieuwend was kreeg ik voor de beoogde originaliteit in die klasse wat minder punten.
Problemen bij brouwen
De Citra hop mag niet te lang in het hete wort blijven. Deze hop heeft een ABX gehalte van 15%, dus als deze te lang in het hete wort blijft, zal deze nog een aanzienlijke bitterheid afgeven.
Opmerkingen van de web redactie
Op de gezamelijke brouwdag is de korrelgist fermentis Safale T-58 gebruikt.
In de trippel C van Theo, die op de tap stond is een Wyeast 3655-pc Belgian Schelde ale gist gebruikt. |