Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, Januari 2014

tww januari 2014
Door: Dean Southall

Terug in Azie

Zoals ik vorig jaar heb gemeld, ik heb een hekel aan winter in Europa. Ik heb ontdekt 9 jaar geleden dat zelfs in de Thaise winter het weer net is zoals een heel mooie zomer in Nederland. Het is ook rustig in de winkel na de drukte van de kerst/oud en nieuw. Dus een perfecte tijd om naar Thailand te vliegensmile.

Het eten is lekker hier maar het bier is slecht, zoals in bijna alle tropische landen. Maar door de drukte van toeristen komt ook meer keus aan bier in de toeristische plekken. Bangkok heeft 3 of 4 brouwpubs, een Engelse en de rest Duitse stijl bieren. Ik heb tot nu toe geen IPA’s, stouts of porters gezien maar (hopelijk) binnen een week komt er een Mikkeler kroeg in Bangkok, met heel veel bier taps https://www.facebook.com/mikkellerbangkok. Ik vlieg terug over een week dus ik hoop dat het binnen een week klaar is!

Brouwerij fotoSlecht nieuws, de Duits stijl brouwpub in Chiang Mai is failliet. Voor mijn gevoel was het te ver buiten het centrum, 2.5Km ofzo. Jammer. Aan de plus kant, ik ging met de bus naar mijn volgende bestemming. Ik ben natuurlijk vroeg aangekomen en ik zag tot mijn verrassing een plek naast de busterminal: de “Beer Terminal”. Ik had geen hoge verwachtingen maar ik had tijd en dorst en ging er naartoe. Wauw, 7 fustbieren, ongeveer 50 Europese bieren op fles en lokale lagers. Ik had tijd voor slechts een biertje dus ik heb een lekker Fullers London Porter gedronken.

In het noordoosten ligt Khon Kaen, een rustige stad met een leuk geheim: een brouwpub onder een 5 sterren hotel!. Ik ging er 's avonds naartoe. Het is ook Duitse stijl met maar twee bieren, een dunkel en een lager (geen weissbier). Allebei beter dan de lokale pilsners. Ik zag niemand aan het brouwen. Er was wel (ook normaal hier) een live cover band, zij speelden een combinatie van Westerse en Thaise liedjes.

Pompoen Bier Recept

Ik was vergeten om het recept erbij te doen vorig keer, hier is het:

Cucurbito Pepo Pumpkin Ale

From: The Home Brewer's companion, by Charlie Papazian

  • 4.54 kg 6-row lager malt
  • 3.2-4.5 kg pumpkin pulp from Dean's garden
  • 0.45 kg 20-40L crystal malt
  • 2.5 HBU Cascade boiling hops (approx 14.2 grams)
  • 10 HBU Williamette boiling hops (approx 56.8 grams)
  • 28.4 grams Mt. Hood aroma hops
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 chopped vanilla bean
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground allspice
  • 1/2 teaspoon ginger, ground and dried

Slice the pumpkin(s) in half and remove the seeds and "veins". Roast the pumpkin in a 177 C oven for about an hour or until good and soft. The roasted pulp will be used in the mash.

Add 17.1 liters of appox. 77 C water to the crushed grain so that it stabilizes at 70 C. Mash for one hour. Then lauter and sparge with 15.2 L of 77 C water. Initial volume of wort will be between 26.6 and 30.4 Liters. Boil for 75-90 minutes until wort volume is around 21 liters. Add spices and 1/4 teaspoon of Irish Moss (if available) to help with clarity of the beer when 10 minutes of the boil remain.

When boil time is ended, turn off heat and add aroma hops and let steep for 2 to 3 minutes.

Pitch yeast when wort reaches 21-22 C. Before bottling, add the ever-present 178 ml of corn sugar for priming.

Dean, 29/12/2013

Notes

  • we thought that 77 was too high so we did 67 for an hour.
  • We had 1451 gr pumpkin (4 or 5) in the plastic container so we added more grain:
    • 5kg pils malt
    • 500gr crystal

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag.  Ik kan leveren aan de clubavonden.  Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren.  Als jij jouw eigen commerciele bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen.  Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht