Terug naar overzicht

Jaarverslag van het bestuur over 2013

tww januari 2014
Door: Erik Deelissen

Met het hierna volgende verslag geeft het bestuur van de Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! Een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2013. Het jaar 2013 is voor ’t Wort Wat! een uitstekend en actief jaar geweest. Het bestuur bedankt een ieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor onze vereniging. Naast oudgedienden hebben wij vele nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen.

Besloten is het bestuursbeleid over 2013 gerichter in te vullen dan het voorgaande jaar: niet in de breedte maar concentreren op een paar goed te realiseren doelen. Het voordeel is ook dat dit gemakkelijker te communiceren is, zowel tijdens de ALV als in ons clubblad. Het beleid moet altijd het doel van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als: “het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen van kennis daarover”, dienen. Zoals elk jaar hebben we het beleid uitgewerkt aan de hand van drie kernbegrippen: communicatie, participatie en kwaliteit. Hierbij is het dit jaar nadrukkelijk de bedoeling om voor elk van deze kernbegrippen één invulling te geven.

Beleid

Communicatie

De wijze van communiceren die er zijn naar de leden toe hebben we niet gewijzigd: Nieuwsflits, clubblad (papier en digitaal), clubavonden, jaarlijkse excursie en de brouwdagen. De brouwdemo’s op markten, braderieën en tijdens bierfestivals worden niet meer gehouden, mede omdat er geen behoefte meer is aan een nog grotere toestroom van nieuwe leden. Via de huidige kanalen komen genoeg aanmeldingen binnen. 

Participatie

Participatie is de invulling van het “voor de leden, door de leden” beginsel. Dit gaat uit van het “voor de leden, door de leden” beginsel. Dit gaat niet vanzelf maar toch zijn er altijd weer genoeg leden te vinden die zich voor de goede zaak willen inzetten. Dit blijkt mede uit het ONK2013 dat we georganiseerd hebben. Afgelopen jaar was dit DE activiteit waar alles om draaide. Ondank de taken die gedaan moeten worden blijkt dat het gezamenlijk organiseren van activiteiten altijd een gezellige bezigheid is. Zo hebben we het plan opgevat om een Single Hop brouwdag te organiseren, een paar gezellige avonden verder is de opzet gereed en hebben inmiddels 25 leden zich aangemeld voor deze activiteit.

Kwaliteit

Met het kernbegrip “kwaliteit”, hebben we aandacht besteed aan de kwaliteit van het brouwproces, en de smaak van het bier dat dit opleverde. Hier aan is invulling gegeven door De Proeftafel. De bieren van de brouwdagen gaan we gezamenlijk met de brouwers proeven en daarbij proberen we te achter halen waardoor afwijkingen kunnen zijn ontstaan en zo ieder in staat stellen zijn/haar bier te verbeteren. De toeloop is dusdanig dat we overwegen hier een vast onderdeel van de clubavond te gaan maken. Ook zijn er een aantal clubavonden georganiseerd waarbij het proeven en beoordelen van bier centraal stond. De maandbieren en de daarbij behorende wedstrijd om de Wissel Kei zijn hier ook een voorbeeld van. 

Ten slotte

We zijn van mening met dit opgezette beleid de vereniging nog interessanter gemaakt te hebben. Dit kon alleen mogelijk gemaakt worden door leden die actief hun steentje hebben bijgedragen.

Het bestuur in 2013

Tijdens de ALV op 1 maart 2013 is Jan Wurpel herkozen als algemeen bestuurslid en Erik Deelissen is herkozen als secretaris. Met de nieuwe samenstelling werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:

 

Functie
naam
aandachtsgebied

Voorzitter
Plv. Penningmeester

Theo van Eijden

Mediacommissie
Publiciteitscommissie
Brouwcursuscommissie
Flessenspoelcommissie

Secretaris

Erik Deelissen

Excursiecommissie
Polderbokcommissie
Bibliotheekcommissie

Penningmeester

Walter Bakker

Clubkampioenschapcommissie
Kascommissie
Gistcursuscommissie

Algemeen bestuurder
Plv. Voorzitter

Jan Wurpel

Clubhuiscommissie
Inkoopcommissie
Fotografencommissie

Algemeen bestuurder
Plv. Secretaris

Nico van Kampen

Gistbankcommissie
Magneetroerdercommissie
Brouwdemocommissie
ONK2013 commissie

Wij hebben dit jaar van 25 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 46 nieuwe leden. Tevens hebben zich 4 nieuwe donateurs zich gemeld, en hebben we afscheid genomen van 2 donateurs. Op dit moment (peildatum: 31 december 2013) hebben we 234 leden, 18 donateurs en 2 ereleden.

Clubavonden in 2013

Januari

De eerste clubavond van het jaar vond plaats op vrijdag 25 januari 2013. 75 leden aanwezig. Inkoop en bibliotheek commissie aanwezig. Voorafgaand aan de clubavond werd het bier gebrouwen door cursisten van de brouwcursus gebotteld. Begonnen werd met het uitdelen van de vooraf bestelde moutmolens. De avond begon met het vragen halfuurtje. Hierna was het woord aan Jelle Aaij, brouwmeester en technicus van Jopen bier, om het een en ander uit de doeken te doen over Jopen Koyt, het kloonbier voor het aankomende ONK 2013. Er werden drie Gruitbieren geproefd deze avond, een uit België, de gageltripel van Klein Duimpje en Jopen Koyt. Na deze presentatie bood John Gouwerok, Ria van de Voorde en Wilma Wurpel een bos bloemen aan voor hun hulp het afgelopen jaar achter de bar en diverse andere activiteiten van de clubhuiscommissie. Christopher Kokhuis vertelde het een en ander van de excursie die in voorbereiding is naar Brouwerij het Anker in Leuven en naar de Brouwerij de Kroon van professor Delvaux in Mechelen. Tevens werden door Theo van Eijden bestuursbedankjes in de vorm van een flesje bier uitgedeeld aan die leden die in 2012 actief geweest waren voor onze club in diverse commissies. Jan van Grimbergen heeft deze avond geprobeerd diverse vrijwilligers te werven voor het komende ONK 2013. Er waren wat parkeerproblemen buiten het clubgebouw vanwege de hoge opkomst van leden op deze clubavond.

Februari

De clubavond op vrijdagavond 1 maart stond in het teken van de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV). Er waren deze avond 50 leden en 2 ereleden aanwezig. Inkoop en bibliotheek commissie aanwezig. Om ongeveer half negen begon de ALV. Tijdens de ALV werd er een rondje gegeven door het bestuur. De excursiecommissie had tijdens de voorbereidingen een vaatje Carolus Tripel Classic meegenomen bij Brouwerij het Anker uit Mechelen België. Dit bier werd goed ontvangen. Na de formele afhandeling van de ALV gaf de excursie commissie een kleine presentatie van wat ons te wachten staat op de excursie die gepland staat op donderdag 25 april. Hierna gaf Jan van Grimbergen een presentatie over de organisatie van het ONK2013. De presentatie van de flessenspoel commissie ging helaas niet door en is verplaatst naar de clubavond van mei. Hierna was het een informeel samenzijn onder genot van onder andere heerlijke boerenkaas hapjes van de kaasboerderij van Elly van Wees.

Maart

Op vrijdagavond 29 maart was Herman Verbeek uitgenodigd om een presentatie te geven over de door hem ontwikkelde T-control, een hardware en software module om het maischen en vergisten te sturen en te loggen. Een interessante presentatie voor de hobbybrouwer die verder wil om zijn bier te perfectioneren. Jan van Grimbergen gaf een korte update op de stand van zake over het ONK 2013. Er was deze avond geen bier van tap. Bibliotheek en inkoopcommissie waren aanwezig. Ook werden de bieren van de brouwdag van zaterdag 24 november 2012 gekeurd door de deelnemers van deze brouwdag. Het betrof een La Chouffe kloon. Hierna volgde een informeel samenzijn.

April

Vrijdag 26 april werd de clubavond gehouden bij brouwerij ‘Klein Duimpje’ te Hillegom. Er waren deze avond 80 leden aanwezig. Er is voor belangstellenden door Erik Bouman en Louis van Velthoven drie maal een rondleiding gegeven  door de brouwerij. Erik had diverse bieren op tap en de minder gangbare bieren waren op fles verkrijgbaar. Jan Wurpel kwam diverse keren langs met heerlijke hapjes vervaardigd door Wilma Wurpel. We kunnen terug kijken op een geslaagde clubavond.

Mei

Clubavond op 31 mei. De avond stond in het teken van de tweede presentatie over gist door Jan Wurpel. Jan was tevens avondcoördinator en begon met het vragen half uurtje. Hierna gaf Jan het woord aan Jan van Grimbergen om nog de laatste puntjes te regelen voor het aankomende ONK 2013 bij de Jopenkerk in Haarlem. Voorafgaand aan deze clubavond waren de cursisten druk bezig in het zaaltje ernaast om hun edele vocht van de gezamenlijke brouwdag te bottelen. Tevens waren er nog vrijwilligers van het ONK bezig de keuringsformulieren te ordenen en in de juiste enveloppen te verzamelen. Het bier van tap was geleverd door de tweeling Matthijs en Niels van der Weiden. Het bier van tap was een Russian Imperial stout genaamd Stoute Jongens. Voordat Jan het bier aankondigde in zijn vragen halfuurtje was het bier van de tap reeds op. Bibliotheek en inkoop waren aanwezig. Deze avond werd bezocht door 45 leden. Jan Wurpel begon zijn presentatie met een kleine herhaling om alles weer in herinnering te brengen van zijn vorige presentatie van een jaar geleden.

Juni

Vrijdag 20 juni. Deze avond was Jacques Bertens uitgenodigd om een presentatie te houden over schuimhoudbaarheid in je bier en hoe deze te beïnvloeden. Deze avond waren 65 leden aanwezig om deze presentatie bij te wonen. Het bier op tap werd verzorgd door Kees van Roode met een Porter ondersteboven. Tevens was onze inkoop commissie aanwezig om de leden te voorzien van de benodigde ingrediënten. Ook de bibliotheekcommissie was aanwezig en konden er weer boeken en tijdschriften omgeruild worden.

Augustus

Op vrijdag 30 augustus werd onze club barbecue gehouden in de loods bij Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek. Er waren deze avond 53 leden met hun vrouwen en soms kinderen aanwezig om te genieten van het heerlijke vlees, salades, sauzen en kruidenboter. Het heerlijke vlees was geleverd door een scharrelslager uit Nieuw Vennep. De sauzen, kruidenboter en salades waren gemaakt door Wilma Wurpel en Erik Deelissen. De Barbecues werden bediend door Douwe Wurpel en Ron Deelissen. De op− en afbouw en vervoer van de tafels en stoelen was verzorgd door John Gouwerok en Ria en Theo van de Voorde. Ria zorgde ook voor de aanvulling van de salades en sauzen op deze avond. Er was genoeg bier aanwezig dat geproefd kon worden en voor de niet bierliefhebbers was er wijn en frisdank te verkrijgen. Alles onder de algehele leiding van Jan Wurpel. Al met al was het weer een gezellige barbecue en deze keer werkten ook de weergoden weer gewillig mee.

September

De clubavond van september vond plaats op vrijdag 27 september. Op deze avond was Willem van Waesbergen (Global Head Brewer van Heineken) uitgenodigd om een presentatie te geven. Willem wilde alleen een flipover gebruiken voor zijn presentatie en gedurende deze avond legde Willem druk tekenend en interactief met zijn toehoorders het continue brouwsysteem van Heineken uit. Tevens ging hij in op de vragen die regelmatig door zijn publiek werden gesteld. Bier van tap was gebrouwen door Robin Groenendijk een Zoet en Stout. 52 leden waren deze avond aanwezig. De inkoopcommissie was aanwezig. De bibliotheek commissie was niet aanwezig vanwege het Borefs bierfestival.

Deze avond konden ook de bieren voor de clubkampioenschappen ingeleverd worden. In totaal zijn er 9 bieren ingeleverd wat een beetje magertjes is. De keuze bieren voor de clubkampioenschappen waren een India Pale Ale en een Koyt bier.

Oktober

Tijdens de clubavond van vrijdag 25 oktober vonden de keuringen plaats van de clubkampioenschappen. 45 leden waren aanwezig deze clubavond. Er waren diverse tafels neergezet alwaar de leden die deel wilden nemen aan de keuringen onder leiding van een BKG keurmeester de bieren keurden. Dat het keuren serieus werd genomen bleek wel uit de tijd en aandacht die men nam om elk bier uitgebreid te keuren en te bespreken. Na de officiële keuring konden leden die het wensten hun meegebrachte bieren laten keuren om zo’n beeld te krijgen of men op de goede weg was of dat er nog het een of andere aan bieren verbeterd kon worden. Op deze clubavond werd ook de vooraf bestelde Polderbok 2013 uitgedeeld. Tevens was de Polderbok op tap verkrijgbaar aan de bar. Ook waren deze avond de bibliotheek en de inkoopcommissie aanwezig.

November

De clubavond van november vond plaats op vrijdag 29 november. Op deze clubavond was Fokko Kruizinga uitgenodigd om een presentatie te geven over smaakafwijkingen in bier. Fokko gaf een uitstekende presentatie deze avond en er ontstond veel discussie in de pauzes. De tweede helft van de presentatie verliep wat rumoerig. Fokko had als referentie bier Amstel pils. Daaromheen diverse bieren met smaakafwijkingen zoals Budweiser (appeltjes), Geuze (melkzuur), Duvel (DMS), Westmalle tripel (hogere alcoholen) en Paulaner hefeweizen (4VG). De inkoopcommissie en bibliotheek waren aanwezig. Bier van tap was aangeleverd door Dion van den Born en Diederik van Nimwegen, namelijk een IPA. In een apart zaaltje vond de proeverij plaats van de bieren van de clubbrouwdag van 28 september n.l. de Tripel C. Er waren deze avond 80 leden aanwezig.

December

De laatste clubavond van het jaar vond plaats op vrijdag 20 december. Op deze clubavond vond de uitreiking plaats van het gouden toetsenbord. Dit toetsenbord wordt elk jaar uitgereikt aan het lid dat het afgelopen jaar de meeste kopij voor ons clubblad heeft aangeleverd voor ons clubblad. De eer viel dit jaar ten deel aan Peter Hompe. Deze wisseltrofee mag hij nu een jaar lang op zijn schoorsteenmantel laten pronken. Hierna werden de prijzen uitgereikt voor de winnaars van de clubkampioenschappen. Ook werd er een bedankje uitgereikt aan John Gouwerok, Wilma Wurpel en Ria van de Voorde voor het vele werk dat zij verrichten om onze clubavonden, barbecues en koude buffetten goed te laten verlopen. Hierna presenteerde Theo van Eijden een winterbier proeverij. Het bleek nog niet eenvoudig de winterbieren er uit te halen. Na deze proeverij deelde Theo van Eijden en Titus Rinia de certificaten uit aan de geslaagden van de laatste bierbrouwcursus.

Na alle formaliteiten werd het koud buffet geopend als afsluiting van het jaar. Er werd hier dan ook gretig gebruik van gemaakt, Wilma en Jan Wurpel hadden eer van hun werk, alles ging schoon op. Er waren deze avond 68 leden aanwezig, inkoop en bibliotheek commissie waren aanwezig. Een winterbier van tap gebrouwen door Jan Wurpel en Jacques Stricker en een Polderbok van tap gebrouwen door Matthijs en Niels van der Weijden.

Commissie activiteiten

Onze vereniging mag zich verheugen op een groot aantal vrijwilligers, veertig leden dragen structureel een steentje bij aan onze vereniging binnen een of meerdere commissie of anderszins. Dit is een aantal waar we als vereniging best trots op mogen zijn. Maar nog steeds zijn er een aantal commissies die zitten te springen op actieve leden die wat van hun spaarzame vrije tijd en kennis ter beschikking willen stellen aan onze vereniging.

Bibliotheekcommissie

De bibliotheekcommissie steekt nog steeds veel tijd en zorg aan onze bibliotheek, de boeken kunnen online besteld worden en men kan zien of ze al dan niet uitgeleend zijn. Oude jaargangen van ons clubblad zijn gebundeld en in boekvorm beschikbaar. We zijn geabonneerd op Brew Your Own en op Zymurgy. Ook clubbladen van de Roerstok en de Deltabrouwers zijn aanwezig in de bibliotheek. Erik Pruiskens schaft ook regelmatig nieuwe boeken aan om onze bibliotheek up to date te houden.

Brouwcursuscommissie

Ook dit jaar zagen we een forse stijging van het aantal leden, vooral met dank aan de brouwcursus. Er is weer twee maal een cursus gegeven. Titus Rinia en Theo van Eijden hebben de cursisten drie avonden met theorie vermaakt en de cursus werd weer afgesloten met het maken van een eigen brouwsel. Dit brouwsel was tijdens de gezamenlijke brouwdag van de vereniging, voor de cursisten extra interessant omdat zij ook andere brouwers aan het werk konden zien. Tijdens de avonden zijn er een groot aantal bieren geproefd. Hiermee werd het verhaal over de invloed van gisten , mouten en hoppen op de smaak en karakter van het bier ondersteund.

Brouwdemocommissie

De Brouwdemocommissie is op dit moment een slapende commissie. Wel hebben Wim Groeneveld, Lars Taylor en Kees van Roode acte de presence gegeven tijdens de Gulpener hopoogstfeesten op zondag 15 september.

Clubhuiscommissie

2013 was, eveneens als voorgaande jaren, een druk jaar voor onze clubhuiscommissie. Buiten de reguliere clubavonden heeft deze commissie op de clubavond van augustus weer een BBQ verzorgd voor de leden die zich daarvoor hadden aangemeld. Evenals verleden jaar vond de BBQ plaats bij Erwin van Duijvenvoorde in Lisserbroek. Dezelfde locatie en ruimte waar we de laatste jaren onze gezamenlijke brouwactiviteiten houden. Groot voordeel was dat we later op de avond, toen de temperatuur begon te dalen, met alle stoelen en tafels naar binnen konden gaan. Het was weer een grote logistieke operatie om alle tafels en stoelen vanuit het Kattegat in Hoofddorp naar Lisserbroek te transporteren, dank hiervoor aan Theo en Ria van de Voorde en John Gouwerok. Wilma Wurpel en Erik Deelissen hadden de salades en sauzen gemaakt en Jan Wurpel was druk geweest met de inkoop en algehele leiding van dit evenement. Een zeer geslaagde avond en de weergoden waren ons goed gezind.

In december heeft de commissie nog voor een klein buffet gezorgd om de laatste clubavond van het jaar wat extra aan te kleden. Ook dank aan alle vrijwilligers die assistentie achter de bar hebben verleend toen dat noodzakelijk bleek te zijn tijdens clubavonden

Clubkampioenschap commissie

De “Black IPA” en de “Jopen Koyt” waren de bieren die ingezonden konden worden voor de clubkampioenschappen. Derek Walsh heeft een presentatie gehouden over de Black IPA en de presentatie van Jopen Koyt werd gedaan door Jelle Aaij, brouwmeester van Jopen bier uit Haarlem. Beide bieren werden ook op de gezamenlijke brouwdagen gebrouwen. Clubleden konden hun bieren inleveren tijdens de clubavond van eind september; tijdens de clubavond van eind oktober werden de bieren gekeurd.

Excursiecommissie

De excursie commissie heeft in 2013 een excursie naar België georganiseerd.

Als eerste zijn we op bezoek geweest bij brouwerij het Anker in Mechelen. We werden daar hartelijk ontvangen en zijn daar op ons verzoek op professionele wijze rondgeleid. Een mooie brouwerij in een oud klooster waar nog als vanouds in koper wordt gebrouwen. De eigenaar brouwt ook speciaal bier om af te stoken en daar whisky van te destilleren. We zijn diverse verdiepingen afgelopen in de oude mouterij toren waar alle houten vaten lagen opgeslagen en we konden daar het heerlijke Angels share opsnuiven.

Tijdens deze excursie gaf Professor Delvaux een kleine presentatie en rondleiding. Op het terras van brouwerij de Kroon in Neerijsse hebben we nog een biertje gedegusteerd en zijn daarna met de bus vertrokken naar het centrum van Leuven alwaar iedereen op eigen gelegenheid de stad kon verkennen en zich kon laven aan de spijzen en drank. Aan het begin van de avond vertrokken wij weer met het gezelschap huiswaarts om op tijd volgens schema weer in Hoofddorp te arriveren.

Flessenspoelcommissie

Helaas, door omstandigheden heeft de flessenspoelcommissie geen presentatie kunnen doen van hun bevindingen. In 2014 zullen we nog een presentatie van deze commissie kunnen verwachten.

Fotografencommissie

Ook in 2013 zijn er weer diverse fotografen actief geweest tijdens clubavonden en andere bijzondere activiteiten. Het resultaat daarvan werd afgelopen jaar weer beschikbaar gesteld voor onze leden en overige belangstellenden via onze website. Er zijn in 2013 veel fotoseries geplaatst, zoals die van clubavonden, gezamenlijke brouwdagen, ONK 2013. Heren fotografen, dank voor jullie inzet om onze actieve vereniging goed in beeld te brengen.

Gistcursuscommissie

Dit jaar is deze commissie slapend geweest. Waarschijnlijk wordt er in 2014 weer een gistcursus gegeven door André van de Zee en Arnoud Aten. Deze cursus wordt aan de hand van de syllabus geschreven door de eerste brouwmeester van de Gulpener brouwerij, Jan-Willem den Hartog. Tijdens de gistcursus wordt ingegaan op het reinstrijken in petrischalen en vermenigvuldigen van je gist, het bewaren op schuine buizen en gistmanagement.

Gistbankcommissie

De gistbank commissie beheert de gistbank waar speciale gisten worden bewaard. Je kunt als lid bij deze commissie via de inkoop pagina gisten op buis aanschaffen. Deze dien je thuis dan op te kweken tot een hoeveelheid die genoeg is om mee te brouwen. Onmisbaar hulpmiddel is wel een magneetroerder een steriel filter en aquarium pomp om deze gist van buis op te kweken. Ook een pré is het volgen van de cursus van gistcursus commissie, welke eens in de twee jaar wordt gegeven, zie hierboven. Een zeer waardevolle commissie voor onze vereniging, omdat ze zo dicht bij het eindproduct, het bier, staat.

Inkoopcommissie

De inkoopcommissie draait goed, de bijzondere maandpakketten vinden altijd gretig aftrek. Het is een enorm werk om elke maand alles netjes afgewogen en verpakt af te kunnen leveren. Ook leveren zij de ingrediënten voor de brouwdagen. Indien je pakketten en ingrediënten wilt bestellen kun je dat doen via onze website na inloggen op de inkoop pagina. Let goed op de uiterste besteldata, die elke keer weer op de website vermeld worden.

Magneetroerdercommissie

De laatste tijd is er door de vele andere zaken niet veel activiteit geweest. E.e.a. zal in voorjaar van 2014 opgepakt worden en zal bekeken worden of Ben Uijtenhaak zijn geesteskindje eens kan presenteren.

Mediacommissie

De mediacommissie gaat door met de uitgaven van het digitale clubblad. De commissie heeft versterking gekregen in de vorm van Jan Grimbergen en Ben Uijtenhaak, we zijn daarmee goed op sterkte. Aan het aantal downloads te zien is dit nog steeds een groot succes, ook onze buitenlandse leden in en buiten de Europese Unie halen op deze manier hun clubblad binnen. De papieren uitgave blijft bestaan omdat de leden hebben aangegeven er nog steeds de voorkeur aan te geven. Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar een andere drukker voor ons clubblad en we hebben deze ook gevonden. Vanaf 2014 wordt ons clubblad dan bij deze Hoofddorpse drukker gemaakt. Het clubblad is altijd mooi op tijd, maar ook de verschillende schrijvers mogen we niet vergeten te bedanken. Ben en Gery Uijtenhaak verzorgen elke maand het stickeren van de clubbladen en de verzending.

ONK2013 commissie

Na een moeizame start kwamen er toch al wat zaken op de rails. Met name de Media commissie heeft veel werk verzet zodat de software aangepast werd voor het ONK2013 en online kon. Het bestuur is in een vroeg stadium op zoek gegaan naar een locatie waar het ONK kon plaats vinden. Veel zaken speelde daarbij een rol, zoals goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, faciliteiten zoals schoon drinkwater voor de spoelbakken, voldoende stroomvoorziening, andere activiteiten voor familieleden die meekwamen, denk aan de rondleiding onder begeleiding van een gids door Haarlem en de koopzondag. Verkennende gesprekken werden gevoerd met Michel Ordeman van Jopen bier. Michel kon zich vinden in het idee het ONK rond de Jopenkerk te houden. De datum, zondag 2 juni, kwam mooi overeen met afsluiting van de week van het Bier.

Met de aanvraag van de vergunningen liep het allemaal niet zo vlot. De gemeente stelde aanvullende eisen rond het festivalterrein vanwege het gebruik van glaswerk. Het drinken van speciaal bier uit plastic bekers zagen wij niet zitten. Er moesten tafels, stoelen, marktkramen en afrastering om het terrein heen gehuurd worden. Een aantal bedrijven werden bereid gevonden ons ONK te sponsoren.

Voor de inwendige mens werd een patatkraam ingehuurd. Diverse brouwerijen werden aangeschreven of zij een stand wilde bemannen. Tevens werden bedrijven die brouwbenodigdheden verkopen benaderd of zij interesse hadden om een stand te bemannen.

De inschrijving voor het ONK liep storm en op 22 april heeft Ernst de Moor de inschrijving gesloten. Het totaal aantal deelnemers aan het ONK was 175 en het totaal aantal ingezonden bieren was 483.

Bieren per klasse als volgt:
A: 91
B: 59
C: 147
D: 124
E: 16
V: 46

En dan moesten al deze bieren opgehaald gaan worden bij alle inleveradressen in Nederland en België. Ook moesten er voldoende lege kratten beschikbaar zijn. Verschillende vrijwilligers reden naar alle uithoeken van ons land en naar België om de ingeleverde bieren op te halen. Deze bieren werden onder geconditioneerde omstandigheden opgeslagen bij Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek.

Toen moesten deze bieren per klasse en inschrijvingsnummer uitgesorteerd worden. Ondertussen was het Bierkeurmeesters Gilde ingelicht over het grote aantal inschrijvingen. De boerderij was ingericht als keuringslocatie en de keuring vond plaats van vrijdagmiddag 24 mei tot zondagavond 26 mei. Vele vrijwilligers van onze vereniging hebben geholpen deze keuring logistiek te ondersteunen zoals:

  • het opbrengen van de juiste bieren uit de kelder van de boerderij en voor de keurmeesters gereed te zetten,
  • het verwerken van de keuringsuitslagen,
  • het voorzien van de keurmeesters en vrijwilligers van eten en drinken
  • en vergeet ook niet het regelen van slaapplaatsen voor de keurmeesters.

Op zaterdag 1 juni is een aantal vrijwilligers 's middags begonnen met het afzetten van het festivalterrein met hekken en zondagochtend 2 juni in alle vroegte waren vrijwilligers bezig het festivalterrein gereed te maken voor het ONK. Tafels en banken werden in het midden opgebouwd en omringd door marktkramen waar de bier tappunten werden geïnstalleerd. Rond het middaguur liep het al aardig vol. Het was deze dag prachtig weer en dat heeft er mede toe bijgedragen dat dit een schitterende dag is geworden.

Polderbokcommissie

De polderbokcommissie heeft dit jaar weer een dubbelbok gebrouwen bij brouwerij de Prael in Amsterdam. De helft van het bier werd afgevuld op vaten en de andere helft in flessen voor onze leden welke zij vooraf konden bestellen bij de Polderbok commissie.

Helaas liep het dit jaar niet geheel vlekkeloos. Na een seintje van de brouwerij dat het bier was afgevuld had de commissie een avond gepland om te gaan etiketteren bij Wim Groeneveld thuis. Na dat we begonnen waren en er al zo’n honderd flessen waren voorzien van een etiket besloten we toch even een fles open te maken om voor te proeven. Tot onze schrik bleek dit bier zuur. Diverse andere flessen zijn opengemaakt met hetzelfde resultaat. Erik Deelissen heeft een vat van 20 liter naar huis meegenomen om dit te keuren en dat bleek goed te zijn. De volgende dag is de brouwerij ingelicht en met spoed hebben zij een nieuwe batch gebrouwen. Hierdoor liep de aflevering een maand achter met wat onze leden gewoon zijn. De vaten Polderbok zijn afgezet aan het Pint bokbierfestival in de Beurs van Berlage. Tevens de lokale horeca in Hoofddorp zoals restaurant de Lieveling en de Witte kerk aan de Hoofdvaart waar een restaurant en destilleerderij is gevestigd. Tevens was ons bier van tap verkrijgbaar bij restaurant Elders. Flessen zijn afgezet naar de Kaasboer de Ridder in Toolenburg en de Keurslager van Bourgondiën in winkelcentrum Paradijs. Deze maakt elk jaar een speciale aanbieding met recept van stoofvlees met onze Polderbok.

Onze leden konden de Polderbok keuren tijdens de clubavond van oktober, daar was onze Polderbok van tap verkrijgbaar. De flessen zijn verkocht aan onze leden die via email konden bestellen en voorruit betalen aan onze penningmeester. Leden die te laat waren of de clubavond afwachtten om Polderbok te bemachtigen moesten wij teleurstellen omdat de commissie reeds door zijn voorraad heen was. Dit jaar was, zoals vele jaren hiervoor, het etiket ontworpen door Ineke de Moor en de foto was gemaakt door Jan Wurpel.

Gezamenlijke brouwdagen in 2013

In 2013 zijn er vier gezamenlijke brouwdagen georganiseerd. Alle brouwdagen vonden plaats in de bedrijfshal van Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek.

De eerste brouwdag van dit jaar was op 2 februari, Op deze dag werd het kloonbier gebrouwen dat ingezonden kon worden voor het ONK2013, namelijk de Jopen Koyt. Het recept was onder leiding van Nico van Kampen ontwikkeld, vele leden hadden hun ideeën omtrent dit bier type aangedragen. Er was zelfs een speciale avond belegd om te discussiëren over de samenstelling van het speciale kruidenmengsel. Kim, de dochter van Erwin, had weer haar gebruikelijke winkeltje ingericht alwaar onze leden koffie, roze koeken en dergelijke konden kopen. In de loop van de middag kwamen daar broodjes warme worst en chips bij.

De tweede brouwdag vond plaats op zaterdag 27 april, Walter Bakker had voor de brouwdag een Black IPA recept ontwikkeld. Dit bier kon natuurlijk ook ingezonden worden voor de clubkampioenschappen. Ook de deelnemers aan de eerste brouwcursus van dit jaar hadden hier hun praktijkdag en daarmee sloten zij de brouwcursus af.

De derde brouwdag vond plaats op zaterdag 28 september. Jan Wurpel had een zelf ontwikkeld en beproefd recept dat deze dag werd gebrouwen, namelijk een Tripel C. De drie C’s staan voor de drie citrushoppen die zijn gebruikt in dit recept namelijk Cascade, Citra en Columbus hop. Leden die geen prijs stelden op de smaak van deze Amerikaanse hoppigheid konden hun recept aanpassen of de hoeveelheid hop aanpassen en  er daarmee een Belgische Tripel van maken.

De vierde en laatste brouwdag vond plaats op zaterdag 9 november. Erik Deelissen had daarvoor een recept van de hand van Walter Bakker gebruikt namelijk een Robust Porter. Dit bier kenmerkt zich door de mooie donkere kleur en is stevig aan de alcohol. Door het gebruik van speciale Engelse mouten van de mouterij Thomas Fawcett and Sons heeft dit bier een heerlijk moutige smaak. Deze brouwdag was tevens de praktijkdag voor de cursisten van de tweede brouwcursus van dit jaar. Zoals op elke brouwdag had Kim haar winkeltje weer ingericht met koffie, koeken, soep en tosti’s.

Met het bovenstaande overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de Algemene Leden Vergadering op 7 maart jullie goedkeuring kan krijgen.

Namens het bestuur,

Erik Deelissen
Secretaris

Terug naar overzicht