Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie, Januari 2014

tww januari 2014

Door: Michael & Stefan Woolthuis

De hele inkoop organisatie inclusief alle CEO’s, DEO’s en andere toegevoegde leden van de hofhouding wensen iedereen het allerbeste voor 2014.

De gekregen proefflesjes van Martin Peerdeman (zie vorige stukje van de inkoopcommissie) waren heerlijk. Bedankt Martin. Ik hoop dat je nog vele prijzen wint.

De te brouwen bieren van 2014

Er is een kleine wijziging in de volgorde van de bieren omdat wij een speciaal verzoek van Dean niet zomaar naast ons neer konden leggen. Dean is dit jaar zomaar 20 jaar allochtoon aan het worden. Wij als autochtone clubleden hebben besloten om voor één keer aan een verzoek van hem te voldoen. Er wordt dus een speciaal Dean’s bier tussengevoegd en wel in maart.

Het bier is van het type Bald Porter. Het speciale eraan zijn de toegevoegde vanillestokjes. Het wordt dus dan ook een vanille-baldric-Porter. Over de naam is ook nog wel enige discussie geweest maar we zijn er uit en het is geworden: DeansBaltic.

Hieronder volgt de lijst:

Januari: Olliefant

type sterke pilsner. Dit is eigenlijk een pilsner die stiekem in klasse C valt.

In tegenstelling tot het recept dat in het vorige clubblad stond zit er geen pale mout maar echte onvervalste pilsmout in dit recept. Het recept op de clubsite gaf wel de juiste ingrediënten en ik werd dan ook tijdens de laatste clubavond op deze discrepantie gewezen.

Februari: Kriebels

type blonde.

Een lekkere kruidige blonde met een witbiertoets. Vergelijkbaar met een blonde Zweedse in het bezit van een kruidenbuiltje. Een overheerlijk lentebier dus.

Het recept voor 10 liter

Algemene gegevens

Begin SG:

1063

Eind SG:

1015

Kleur:

19 EBC

Bitterheid:

18 EBU

Kooktijd:

75 min.

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Waarde

Kooktijd

Palemout

2750 gr

 

 

Cara munich

120 gr

 

 

Aromamout

60 gr

 

 

Suiker

500 gr

 

 

East kent Goldings

8 gr

7,5α

60min.

Saaz

7 gr

4,1α

15min.

Oranje schil

7 gr

 

5min.

Paradijszaad

1 gr

 

5min.

Wyeast 3944 Belgian whitebeer of als alternatief Safbrew WB-06

Maischschema

Temperatuur (°C)

67

78

Tijd (min)

60

2

Extra info
  • Om nog een kleine honingtoets in de smaak toe te voegen kan je ongeveer helft van de bottelsuiker vervangen door honing. Dit levert een iets complexere smaak op.
  • Door de witbier gist blijft dit bier een tweeschijn tot mistige oranje kleur houden.
  • Als je de suiker uit het recept weglaat dan krijg je 5,2% alc.

Maart: Deans Baltic

type Baltic Porter

Een overheerlijke porter waarbij het alcoholverwarmende effect enigszins teniet wordt gedaan door de vanilletoets. Hij is niet al te zoet, zodat het zeker voor een koude donkere avond een prima bier is.

April: Rooie Sjimmie

type: raad eens welk welbekend kloonbier…

Mei: Bokkienator

type: Wat nou dubbelbok, dit is tripelbok.

Een fijne sterke doorbokker die er in oktober voor gaat zorgen dat je het in ieder geval niet koud hebt.

Juni: Beierse Hefe

type Weizen.

Dat Hefe weizen niet een typisch zomer biertje is, gaat dit bier bewijzen. Overheerlijk en hartverwarmend.

September: Bijna Blond

type: net niet meer blonde

Een iets te donkere blonde die door de speciaalmout en het overheerlijke aroma van de Styrian Golding hop de winter in zomer gaat veranderen.

Bestellen

Dit kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht