Terug naar overzicht

De negende Trappist: Zundert

tww januari 2014
Door: Frank Huitema

In het Neder-Belgische bierlandschap hebben de Trappistenbieren zich een begerenswaardige positie verworven. Deze bieren mogen enkel in trappistenkloosters worden gebrouwen, de thuisbasis van de Cisterciënzers, een orde die strikt volgens de regels van Benedictus leeft, en geen vlees eet. De term “trappistenbier” is dus geen type-aanduiding – in de bier-typengids van Derek Walsh zul je er tevergeefs naar zoeken.

Abdijbieren mogen ook door monniken van andere ordes worden gebrouwen, en het predikaat “erkend Belgisch abdijbier” is weliswaar voorbehouden aan bieren die onder toezicht van monniken worden gebrouwen, maar de allervriendelijkste dame van de VVV in Leffe legde me ooit haarfijn uit hoe ik de snelweg richting Leuven op kon draaien. In de grote Anbev-brouwerij in Leuven heel wat Leffe op de bottellijn gezien, maar bar weinig monniken in de brouwzaal. Bij Heineken (Affligem) en Duvel-Moortgat (Maredsous) is dat waarschijnlijk niet veel anders. Overigens zijn er in de historie van het trappistenbier ook voorbeelden van monniken die het goedkeuren van de jaarrekening van de brouwerij als voldoende bewijs zagen dat het bier onder hun toezicht werd gebrouwen.

Enkele trappistenbrouwerijen hebben een lange traditie van bierbrouwen die teruggaat tot de eerste helft van de negentiende eeuw: Westmalle en Westvleteren. In de loop der tijd zijn steeds meer trappistenkloosters bier gaan brouwen, meeliftend op de trappistenfaam die door deze brouwers (en vanaf eind negentiende eeuw ook Rochefort) werd gevestigd. Inmiddels is er in België geen enkel trappistenklooster meer dat géén bier brouwt, in Nederland brouwen de kloosters in Diepenveen en Echt geen bier. Brouwerij Koningshoeven in Tilburg (La Trappe) dat al sinds 1884 brouwt, heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw de focus verlegd van ondergistende supermarktbieren naar op traditioneel-Belgische leest geschoeide bovengistende speciaalbieren.

Nu hebben ook de monniken van Abdij Maria Toevlucht in Zundert (tegen de Belgische grens aan bij Hazeldonk) hun toevlucht genomen tot het brouwen van trappistenbier, na eerst stage gelopen te hebben in Tilburg. Het op 29 november 2013 gelanceerde bier “Zundert Trappist” heeft op 10 december het de status van “Authentic Trappist Product” verworven. Dat belooft wat!Zundert trappist

Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren hebben hun roem gevestigd met hun unieke en direct herkenbare (behalve op de ’t Wort Wat winterbierenproeverij dan) gisten, complex en fruitig. La Trappe is duidelijk in die traditie meegegaan. La Trappe’s kroonjuweel Isid’Or kan zich wat mij betreft meten met de bieren die Westmalle brouwt. Bij het openen van het eerste flesje Zundert verwachtte ik eerlijk gezegd die fruitigheid ook. Maar die kwam niet.

Het bier is zeer helder, en dieprood van kleur en bevat 8% alcohol. Het heeft een volle, romige en blijvende schuimkraag en ruikt heel mooi: hoppig, moutig, en wat kruidig. Bij de eerste slok valt direct het moutige karakter in positieve zin op. De moutmix is echt heel fraai en “draagt” het bier. De gist is tamelijk droog, wat het bier goed doordrinkbaar maakt, en de mout goed laat uitkomen. Maar vooral is het bier hoppig, veel hoppiger dan je bij een trappistenbier verwacht. In de hopkeuze zit wat mij betreft nog heel wat verbeterpotentieel, want de bitterhoppen zijn erg rijkelijk gebruikt, overheersen daardoor en geven achter in de mond een bijna wrange nasmaak, die het kruidige karakter overstemt.

Zundert is het negende trappistenbier, en heeft zijn “Authentic Trappist Product” status gelijktijdig verworven met het bier van de trappistenabdij in het Amerikaanse plaatsje Spencer, dat nummer 10 is. Achel, Chimay, Engelszell, La Trappe, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren gingen hen voor.

Frank Huitema

                       

Terug naar overzicht