Terug naar overzicht

Gezamenlijke brouwdag, 9 november 2013

tww november 2013
Door: Ben Uijtenhaak

We waren nog zo van plan om bijtijds aanwezig te zijn en hoewel we de meeste brouwspulletjes de avond tevoren al tevoorschijn hadden gehaald moesten we ons uiteindelijk toch nog haasten om ons richting Lisserbroek te begeven. Net even na 9:00u reden we het erf op. Aan de hoeveelheid geparkeerde auto’s te zien was er sprake van een flinke opkomst. Gelukkig konden we nog een plekje vinden naast John Gouwerok, die zijn spullen al zo goed als opgesteld had. Nadat wij ook onze “installatie” gereed hadden konden we achteraan aansluiten voor het uitdelen van de grondstoffen en vervolgens door naar de file bij de schrootmolens. Daarna was het brouwen van de Robust Porter eigenlijk een fluitje van een cent. Wat een lekker relaxt recept!

Warm water hadden we van huis mee genomen dus storten en doorwarmen naar 68 °C. Vervolgens moest de pan voor 90 minuten in de hooikist en hadden we ruimschoots de tijd om een beetje rond te kijken en hier en daar een praatje aan te knopen. Daarna 5 minuutjes afmaischen op 78 °C gevolgd door het spoelen. 

Jemig, wat een volle kookpan had ik! Toch iets te veel gespoeld? De refractometer leerde ons van niet. Nog maar even door gespoeld en het wort opgevangen in een tweede pan. Dit resulteerde in ruim 5 liter wort met een SG van 1028. Zonde dat dit niet meer in de kookpan paste. Met deze wort hebben we het verlies door verdamping tijdens het koken aangevuld en bleef er nog over.

Het koken was ook al een eitje. Alle hop bij het begin er in en na 75 minuten overhevelen naar het gistvat. Ruim 22 liter met precies het beoogde begin SG. Het koelen en schoonmaken achter in de loods is vaak wat chaotisch en zo kwam het dat ik een deksel heb laten liggen. Gelukkig is die inmiddels weer boven water gekomen. Het was al met al een mooi dagje brouwen.

Wanneer dit verslag gelezen wordt zal het brouwsel, na een heftige vergisting waarbij het gist bijna het waterslot uit kwam, wel in de mandfles zitten en zullen we geduld moeten oefenen tot we gebotteld hebben. Ik heb zo het idee dat het een hele lekkere Porter gaat worden.

Terug naar overzicht