Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie, november 2013

tww november 2013
Door: Michael Woolthuis

Het einde van het jaar nadert. Op zich niet zo erg want een nieuw jaar is zo weer opgestart en meestal is er ergens wel iemand die zich geroepen voelt om een mooi nieuw jaartal te verzinnen. Ik hoop wel dat het nu eens wat anders wordt dan heel gewoontjes het oude jaartal +1, dat doen we namelijk elk jaar al.

Maar dit alles terzijde. Ook dit jaar leveren wij het laatste brouwpakket in november en houden we december vrij voor alle feesten en partijen.

Even een leuk tussendoor-weetje, als blijk van de geleverde topkwaliteit: Martin Peerdeman heeft met het januari pakket (Hout en schot - scotch Ale) een eerste prijs gewonnen. Martin: van harte en we zien wel een proefflesje verschijnen.

Hieronder staat het laatste brouwpakket van 2013:

November: Peeleel (type Pale Ale)

Een Amerikaans gestijlde pale ale die niet zo pale is als de naam doet vermoeden. Tevens combineert de Amerikaanse hop een mooie fruitigheid samen met een stevige bitterheid.

Recept gegevens

batch grootte:

10 l.

kooktijd:

75 min.

alcohol percentage:

5,1 %

begin SG:

1054

eind SG:

1018

EBC (kleur):

34

EBU (bitterheid):

 46.0

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

Palemout

1900gr

 

 7 EBC

Caracrystal

200 gr

   

Caravienna

200 gr

   

Biscuitmout

200gr

   

Columbushop

8 gr

75 min.

 17.9 α

Columbushop

4 gr

15 min.

 17.9 α

Columbushop

4 gr

5 min.

 17.9 α

Cascade

4 gr

koudhop

 9.2 α

Maisch water

10 l

   

Spoel water

8 l

   

Wyeast 1056 American Ale

   

Maisch schema

Temperatuur (°C)

71

67

78

Tijd (min)

0

60

2

Opmerkingen van de brouwer

  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering gedurende 7 dagen.
  • Alternatieve gist is Windsor Danstar of US-05

Programma volgend jaar

Voor het volgende jaar staan ook al weer mooie brouwpakketten op het programma. De eerste vijf zijn al rond en de zesde is op dit moment nog vol in ontwikkeling.

Januari: Olliefant (type sterke pilsner).

Februari: Kriebels (type blonde).
Een lekkere kruidige blonde met een witbier toets. Vergelijkbaar met een blonde Zweedse in het bezit van een kruidenbuiltje. Een overheerlijk lentebier dus.

Maart: Bijna Blond (type: net niet meer blonde).
Een iets te donkere blonde die door de speciaalmout en het overheerlijke aroma van de Styrian Golding hop de zomer in gaat luiden.

April: Rooie Sjimmie (type: raad eens welk welbekend kloon bier).

Mei: Bokkienator (type: Wat nou dubbelbok, dit is tripelbok).
Een fijne sterke bokker die er in oktober voor gaat zorgen dat je het in ieder geval niet koud hebt.

Bestellen

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.

Alle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van één van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon mailen naar inkoop@twortwat.nl dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt. Ook opmerkingen als “ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid” zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank.

Groeten, De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht