Terug naar overzicht

Kuitbier richtlijnen

tww augustus 2013
Door: Derek Walsh

(10 jan, 2013)

  • De storting moet minimaal 45 gewicht % bleke haver, havervlokken of havermout bevatten.
  • De storting moet minimaal 20 gewicht % bleke tarwe of tarwemout bevatten.
  • De storting Pils of Pale Ale mout moet maximaal 35 gewicht % zijn.
  • Het stamwort van het bier moet tussen 1,050 en 1,080 s.g. / 12,40 – 19,30 ° Plato liggen.
  • Het alcoholgehalte moet tussen 4,7 en 7,9 vol% zijn. (brouwzaal rendement van ± 65% en een schijnbare vergistinggraad van ± 74%).
  • Kleur van het bier is blond (10 EBC) tot goud/amber (25 EBC). Een kleur van boven 15 EBC komt niet uit de granen maar omdat er een kooktijd tot uur 3 over open vuur werd gebruikt.
  • Het bier moet met een neutrale bovengist worden vergist (geen Weizenbier gist).
  • Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.
  • Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese nobel variëteiten:
    Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings
  • Hopbitterheid moet tussen de 25 en 35 EBU zijn.
  • Er mogen geen kruiden, specerijen, vruchten of andere levensmiddelen worden toegevoegd die hierboven niet genoemd worden.
  • Het bier mag iets troebel zijn.

Het bier moet minstens een dun blijvend laagje schuim hebben.

Uit het artikel ‘The Use of Oats in Brewing’ in Monatsschift fur Brauwissenschaft March/April, 2005 heb ik de volgende informatie kunnen halen:

  • Het is aan te raden om een iets dunnere maischdikte te gebruiken 4l/kg dan gebruikelijk om klonteren te voorkomen.
  • Een maischschema van 35° C voor 20 min, 45° C voor 20 min, 52° C voor 15 min, 62° C voor 5 min, 72° C voor 10 min en 78° C voor 5 min heeft met 100% Haver bieren goed resultaten opgeleverd.
  • Het klaren moet normaal gesproken geen problemen opleveren behalve dat het totaal bostel volume iets groter wordt dan bij normale brouwsels.
  • Het extract van Haver ligt circa 20% lager dan bij gerstemout.

De smaak is apart en heeft munt-achtig/graanbitter/papier-achtig eigenschappen. Eiwit troebelheidheid zal ervoor zorgen dat het bier iets mistig wordt en blijft.

Terug naar overzicht