(10 jan, 2013)
- De storting moet minimaal 45 gewicht % bleke haver, havervlokken of havermout bevatten.
- De storting moet minimaal 20 gewicht % bleke tarwe of tarwemout bevatten.
- De storting Pils of Pale Ale mout moet maximaal 35 gewicht % zijn.
- Het stamwort van het bier moet tussen 1,050 en 1,080 s.g. / 12,40 – 19,30 ° Plato liggen.
- Het alcoholgehalte moet tussen 4,7 en 7,9 vol% zijn. (brouwzaal rendement van ± 65% en een schijnbare vergistinggraad van ± 74%).
- Kleur van het bier is blond (10 EBC) tot goud/amber (25 EBC). Een kleur van boven 15 EBC komt niet uit de granen maar omdat er een kooktijd tot uur 3 over open vuur werd gebruikt.
- Het bier moet met een neutrale bovengist worden vergist (geen Weizenbier gist).
- Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.
- Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese nobel variëteiten:
Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings
- Hopbitterheid moet tussen de 25 en 35 EBU zijn.
- Er mogen geen kruiden, specerijen, vruchten of andere levensmiddelen worden toegevoegd die hierboven niet genoemd worden.
- Het bier mag iets troebel zijn.
Het bier moet minstens een dun blijvend laagje schuim hebben.
Uit het artikel ‘The Use of Oats in Brewing’ in Monatsschift fur Brauwissenschaft March/April, 2005 heb ik de volgende informatie kunnen halen:
- Het is aan te raden om een iets dunnere maischdikte te gebruiken 4l/kg dan gebruikelijk om klonteren te voorkomen.
- Een maischschema van 35° C voor 20 min, 45° C voor 20 min, 52° C voor 15 min, 62° C voor 5 min, 72° C voor 10 min en 78° C voor 5 min heeft met 100% Haver bieren goed resultaten opgeleverd.
- Het klaren moet normaal gesproken geen problemen opleveren behalve dat het totaal bostel volume iets groter wordt dan bij normale brouwsels.
- Het extract van Haver ligt circa 20% lager dan bij gerstemout.
De smaak is apart en heeft munt-achtig/graanbitter/papier-achtig eigenschappen. Eiwit troebelheidheid zal ervoor zorgen dat het bier iets mistig wordt en blijft. |