Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie, mei 2013

tww mei 2013
Door: Michael Woolthuis

De lente is nog maar net begonnen of ik ben al weer bezig geweest met een recept voor tijdens de gure wintermaanden. Wie weet is het ook wel iets voor de gure zomermaanden. Want misschien wordt de zomer wel weer niks.

Hier volgen de recepten voor de rest van dit jaar.

Mei

Pater Tripeloris (type: tripel) Een ongelofelijke lekkere tripel. Dit recept is ook erg goed te gebruiken als je eens met wat extra kruiden wilt experimenteren omdat het een vrij rechttoe rechtaan recept is. Ook dit recept is eerder als maandpakket geleverd.

Juni

KoningWinter gerstewijn (type: barley wine (pale)) Een dodelijk lekker blond gerstewijntje van slechts 10%. Een lekkere doordrinker dus.

Recept gegevens

batch grootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcohol percentage:

10.0 %

begin SG:

1090

eind SG:

1015

EBC (kleur):

14.0

EBU (bitterheid):

33.0

Ingrediënten

Ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

Palemout (7 EBC)

2200 gr

 

Rijstevlokken

300 gr

 

Suiker

1000 gr

 

Fuggles 5.3 α

30 gr

60 min.

Maisch water

10 liter

 

Spoel water

5 liter

 

Bioferm Champ (Champagne gist)

Maischschema

Temperatuur (°C)

71

67

78

Tijd (min)

0

90

2

Opmerkingen van de brouwer

  • Gist dosis = 2gr/10ltr (meer kan nooit kwaad)

  • Tijdens het lageren ongeveer om de 2 a 3 weken alles even schudden of omroeren.

  • Pas na 4 maanden laten klaren en pas bottelen als het gewenste sg van 1010-1018 is bereikt.

September

Ouwe IPA

Dit is naar een oud recept uit het boek van Amsinck. Het maischen was eigenlijk in twee stappen.

Eerste maisch: 2,8ltr/Kg -start op 75 ºC en laat gedurende twee uur afkoelen tot 64 ºC, aftappen en twee uur koken met de helft van de hop.

Tweede maisch: 2,6ltr/Kg -start op 82 ºC laat gedurende één uur afkoelen tot 74 ºC, aftappen en gedurende twee uur koken met de rest van de hop. Voeg de batches samen en voeg de drooghop toe na de hoofdvergisting.

Mocht iemand het op deze wijze gaan brouwen dan ben ik erg benieuwd hoe het gaat worden.

Voor ons gewone stervelingen met niet zo veel geduld heb ik er een modern maischschema van gemaakt.

Oktober

Latzenbier (type Alt)

Af en toe wordt er door de Alt brouwerijen een speciaal Alt gebrouwen. Dit bier wordt Latzenbier genoemd. Vaak zijn deze bieren iets donkerder, sterker en bitterder dan de standaard versie.

Als je van Alt houd dan is dit een mooi recept voor jou.

November

Peeleel (type pale Ale)

Een Amerikaans gestijlde pale ale die niet zo pale is als de naam doet vermoeden.

Algemeen

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.

Database

Alle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van 1 van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon naar inkoop@twortwat.nl mailen dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt. Ook opmerkingen als “ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid ” zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank.

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht