Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie, maart 2013

tww maart 2013
Door: Michael Woolthuis

Hierbij het recept van het maandpakket van de maand april:

Zoet Stout

(type: SweetStout)

Zoet Stout, ook wel Melk Stout genoemd is een stout die lactose (melksuiker) bevat. Lactose is onvergistbaar door biergist en voegt daarom zoetheid, body en calorieën aan het bier toe. Melk stout (maar ook andere stouts, zoals Guiness) werd vroeger aan zogende moeders gegeven, vanwege de vermeende voed­zaamheid. In de periode na de tweede wereldoorlog gelastte de Britse regering de brouwers de aanduiding 'melk' van het etiket te halen en ook alle afbeeldingen die geassocieerd werden met melk.

Een zoete Stout waarbij tijdens de eerste slok de gebrande donkere smaken gemaskeerd worden door het zoet en waarbij  pas later de karameltonen naar boven drijven.

van: Inkoopcommissie
klasse: B
stijl: Stout

Beschrijving

De stout is donker, zoet en heeft een volle rijke roostersmaak met bijbehorende aroma's. 

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 6.1 %
begin SG: 1057
eind SG: 1014
EBC (kleur): 215.0
EBU (bitterheid): 30.0

Ingrediënten

 ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 2100 gr   7 EBC  
Cara-Kristal (120 EBC) 200 gr   120 EBC  
Black (geroosterde Gerstemout) (1400 EBC) 180 gr   1400 EBC  
Chocolademout (900 EBC) 100 gr   900 EBC  
East Kent Goldings 20 gr 75 min. 6.5 α  
Lactose (Melksuiker) 150 gr      
Wyeast 1318 London Ale III 1     Wyeast
Maisch water 10.6 ltr     Kraan
Spoel water 5.8 ltr     Kraan

Maisch schema

 Temperatuur (°C) 60 67 78
 Tijd (min) 0 60 2

Opmerkingen van de brouwer

  • Alternatief voor de Wyeast 1318 zijn: Wyeast 1099 Safale S-04 of White Labs WPL006.
  • Eind SG mag tussen de 1012 en de 1016 zitten.

Aanwijzing bij brouwen

De Lactose pas 10 minuten voor het einde van het koken toevoegen.

Dit pakket kan tot zondag 14 april besteld worden via de inkooppagina op de website.

Terug naar overzicht