Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2013
Door: Ben Jacobs

Het ONK 2013, door onze vereniging georganiseerd, nadert nu snel. Op dit moment nog een brouwsel inzetten gaat niet meer lukken. Dus het moet van een eerdere brouw komen. En dat betekent vast dat je tijd overhoudt voor de organisatie…

En we gaan natuurlijk allemaal meedoen met die brouwsels van ons, want vorig jaar waren er bijna geen inzendingen van twortwat!! Dus kijk in uw ´kelders´ en breng een paar bieren naar boven. Ik ben ook nog aan het nadenken, maar het ONK leeft.

Zo hadden wij recent weer een vergadering met de MediaCie, om na te denken, samen met Jan Grimbergen en Rob Hagen over onze bijdrage aan het ONK. En die vergadering was bij mij thuis, dus na het noodzakelijke zakelijke deel, het noodzakelijke proeven (U weet wel, het leerzame aspect van zo’n avond). En direct werd er om een recept gevraagd, die van mijn ‘chocolate Stout’, vanwege de inbreng van de cacao in de smaak. Daar recepten in ons blad welkom zijn, besloot ik een ieder te bedienen via mijn column.

Benodigd voor 15 (!) liter bier:

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

Kooktijd (min)

waarde

merk/ leverancier

Aanwijzing bij het brouwen

Palemout

3400 gr

 

7 EBC

 

 

Cara-Kristal

200 gr

 

120 EBC

 

 

Havervlokken

400 gr

 

1400 EBC

 

al voor de stort bij het opwarmen van het maischwater toevoegen

chocolade mout

350 gr

 

800 EBC

 

eventueel aan einde maischstap 72 °C toevoegen

geroosterde gerst

40 gr

 

 

 

eventueel bij bereiken 78 graden toevoegen

Willamette hop

15 gr

90

5,9 α

 

 

East Kent Goldings

10 gr

90

4,5 α

 

 

Willamette hop

5 gr

30

5,9 α

 

 

Willamette hop

10 gr

5

5,9 α

 

 

Chocolade

100 gr

10

75 %

Droste

 

Gist: Safale US-5

1

 

 

 

 

Maisch schema

Temperatuur (°C)

20

67

78

Tijd (min)

0

90

2

Begin SG: 1066.

Eind SG: 1012.

Een errug lekker biertje, maar het schuim is snel vertrokken. Niet geheel onlogisch met al die chocolade. Misschien alleen cacao of een 85% chocola toevoegen en dan eventueel wat minder? Probeer maar uit.

En oh ja, de gist kan ook een Safale S-4 zijn, het door mij gebruikte Amerikaanse gist maakt je bier wat droger. En natuurlijk is de Willamette te vervangen door enkel E.K. Golding, want zo belangrijk is de hop bij dit bier niet. Alhoewel, het kruidige van de Willamette wel past bij de cacao. Zoals je ziet kan je met receptontwikkeling alle kanten op, en valt er veel uit te proberen. Dat vind ik nou het leukste van brouwen. En het moment natuurlijk dat het eerste flesje open gaat…

Proost,
Ben

Terug naar overzicht