Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww januari 2013
Door: Ben Jacobs

Allereerst wil ik een ieder een gezond en brouwrijk jaar toewensen. Zoals jullie allemaal weten kreeg Dean dit jaar het Gouden Toetsenbord uitgereikt voor zijn bijdragen aan ons clubblad. En daar we dit allemaal wel willen raad ik u aan de pen te pakken (of een echt toetsenbord) en uw bijdrage aan papier toe te vertrouwen. En vreest uw eigen schrijftalent niet, want zowel zogenoemd ‘taalarme’ leden als niet in Nederland geboren en getogen leden gingen u voor.

December was voor mij een drukke maand en ook gingen we aan het einde van het jaar een weekje weg. Dit resulteerde in een brouwloze maand, maar wel een periode dat al mijn bier kon worden gelagerd en gebotteld. Volle kelders dus.

Ik wilde dus nog meer lezen (ja, zelfs na al die geschiedenis) en besloot via de door Erik vermelde website het boek IPA van Mitch Steele aan te schaffen. Maar ik had helaas niet gerekend op de kerstvertraging en kreeg het boek pas drie weken nadat het de leverancier had verlaten. Kortom, nu ik ook weer wil brouwen, ben ik continu aan het lezen geslagen. En ik ga het een ieder aanraden. Want het is een fantastische beschrijving van de geschiedenis van Engelse bieren in het algemeen en IPA in het bijzonder. En het bevat vele recepten voor alle typen IPA die er zijn. Amarillo is weer te koop bij Van der Kooy en ik heb ook Pacifica (NZ), Centennial en Willamette aangeschaft, dus die IPA’s gaan er komen.

Maar goed, het boek is een gedetailleerde studie van bier. Heel leuk om te ontdekken is dat George Hodgson van de Bow brewery niet een recept voor bier te verschepen naar India heeft ontwikkeld (wat algemeen werd aangenomen), maar dat het gewoon een van de bieren was die hij exporteerde in de tijd dat hij min of meer de markt naar India domineerde. Een van zijn bieren (het latere IPA) was een pale ale die lang bewaard moest worden, hoog in alcohol, hoog in bitters vanwege veel hop en hoplagering en 2 jaar bewaard op hout in Engeland of na 1 jaar verscheept naar de West Indies1 (door de reis ontwikkelde het bier sneller). Als gezegd verscheepte hij alle typen bieren die hij produceerde, maar dit specifieke bier werd gewoon het lekkerst gevonden in het klimaat aldaar (kristalhelder met mooie bitters) en kreeg pas veel later het label ‘Indian’ mee. Via zijn studie weet de schrijver min of meer het specifieke bierrecept voor deze Indian Pale ale te herheiden.

Voor beginners ook nog een leuke tip. In het blad Zymurgy (jan 2013) staat een goed artikel over het gebruik van de BIAB methode. Dit staat voor Brew in a Bag en creëert de mogelijkheid om zowel het maischen als het koken van het wort in dezelfde pan te doen. Weliswaar een grote pan, want al je mout (in een zak) en alle benodigde water moet erin passen, maar je hebt toch maar mooi een pan nodig en geen drie! Het levert in ieder geval prijswinnende bieren op en alle ‘ja maren’ weet de schrijver Brad Smith te weerleggen. Misschien ook handig op clubbrouwdagen: hoef je niet zoveel mee te nemen.

En nu ik toch Zymurgy artikelen behandel: in het laatste nummer van 2012 staat een goed artikel over SMaSH. Blijkbaar zijn Amerikanen dol op afkortingen en deze betekent: Single Malt/Single Hop. Kortom, weinig voorraden in huis, makkelijke receptuur en toch heel erg mooie bieren. Er staan ook een stel recepten bij. Overigens kun je mijn eerste zelf verzonnen/gebrouwen bier een SMaSH recept noemen (zie Ben’s blonde) en dat won toch mooi een tweede prijs destijds op het ONK.

Proost, Ben

1West-Indië is de verzamelnaam voor al de eilanden in de Caraïben die Britse kolonies zijn of geweest zijn. De term slaat ook op de twee Britse bezittingen op het vasteland in het gebied: Brits-Honduras, Brits-Guyana en de Miskitokust. De nu onafhankelijke eilanden zijn: Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Dominica, Grenada, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago (Wikipedia).

Terug naar overzicht