Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, december 2012

tww december 2012
Door: Michael Woolthuis

Het einde van het jaar nadert en dus moeten we al weer nadenken over wat we volgend jaar willen drinken. Want brouwen is en blijft vooruit denken. Dus de eerste recepten voor 2013 liggen al weer klaar om verder uitgewerkt te worden.

Recept

Het eerste recept, voor januari dus, is een schotse ale:

Hout en Schot (type: Scotsch Ale (strong)) Een lekkere stevige ale die door het lageren met het eikenhout toch lekker apart van smaak gaat worden.

Voor 10 liter:

Start SG:

1079

EindSG:

1018

Alcohol:

8,6%

Kleur:

44EBC

Bitterheid:

2930EBU

Kooktijd:

75min.

Ingrediënten

 

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale mout

3300 g

 

Cara red

150 g

 

Roasted wheat

40 g

 

Aromamout amber

60 g

 

East kent golding 6a

20 g

75 min

East kent golding 6a

15 g

15 min

Eiken chips medium

4 g

tijdens lagering

Gist: Wyeast 1728 Scottisch ale

   

Maisch schema

 

Storten

fase 1

fase 2

 

Temperatuur (°C)

53,0

63,0

72,0

78,0

Rustijd (min)

5

30

35

2

ONK

Voor het ONK staat als kloon bier de Jopen Koyt op het programma. Van bovenstaand recept kan de mout gebruikt worden om een Koyt kloon te brouwen. De kleur, moutigheid en het te bereiken alcoholpromillage lijkt sterk op Koyt. De hop en houtsnippers horen er dan natuurlijk niet bij want Koyt is een gruit bier en daar zit geen hop in.

Om de gruit samenstelling te vinden hebben we diverse proeverijen gehouden maar de uitslag daarvan blijft onsamenhangend. Het enige duidelijk aanwezige kruid is gagel en waarschijnlijk laurier en om de een of andere reden werden ook bergmarmotten genoemd.

Ook het onder druk zetten van de diverse Jopen medewerkers heeft tot nu toe, niet veel resultaat opgeleverd. Wat we wel hebben weten te achter halen is het keur van het oorspronkelijke historische bier. Dit zal ergens op onze ’t Wort Wat site neergezet worden zodat iedereen het kan proberen te ontcijferen. Ik dacht dat ik onleesbaar kon schrijven maar in de middeleeuwen konden ze er ook wat van. Mochten we meer te weten komen dan horen jullie dit nog wel.

Gagel

Het blijkt nogal lastig om aan gagel te komen. Wij hebben ongeveer 150 gr op de kop weten te tikken. Arnoud, bedankt voor het beschikbaar stellen hiervan. Ik hoop wel dat het op de juiste manier is geplukt, zoals duidelijk in de derde alinea van het keur is te lezen moet dat door een blote maagd, tijdens volle maan en met een gouden sikkeltje, want anders smaakt het natuurlijk niet goed.

Bestellen gaat kunnen maar alleen voor de januari clubavond. (Dus nog niet voor december).

Over de benodigde hoeveelheid kan ik alleen uit eigen ervaring spreken. Dat is dus niet meer dan 0,5 tot 1 gram per 10 liter als je het 15 minuten laat meekoken. Gagel geeft nogal behoorlijk wat smaak af en ietsepietsie te veel levert al gauw een haast ondrinkbaar bier op.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wort Wat! (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.

Database

Alle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van een van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon naar inkoop@twortwat.nl mailen dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt. Ook opmerkingen als 'ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid' zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank.

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht