Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww november 2012
Door: Ben Jacobs

Nu het weer eens tegen schrijftijd aanloopt, vraag ik mij af of ik niet toch een uitstapje zal gaan doen, dus de geschiedenis feitjes en weetjes weer even terzijde zal leggen. Ik had het de vorige keer al over een Duitse dorstlesser, maar er zijn meer goede redenen dan de smaak om die eens onder de loep te nemen.

Want wat waren mijn redenen om dit recept te ontwikkelen en te maken? Ik kwam terug van vakantie en ontdekte dat er wel redelijk wat bier in het ‘vat’ zat (dat heb je als je regelmatig brouwt), maar dat er nauwelijks enig licht (in de vorm van hoeveelheden alcohol wel te verstaan) biertje te ontdekken viel. En het was zomer en daar had ik nu juist zin in. Dus het moest een ‘snel’ recept worden. Ik koos voor een hefe weizen... waarom? Het is een lekker doordrinkbier, niet hoog in de alcohol, en vooral van belang: het gist hoort in het bier, dus lang lageren hoeft helemaal niet. En met een zakje SW06 drooggist heb je de vergisting in een kleine week volledig gehad. Kortom, een bier dat je in 4 à 5 weken in je glas kan hebben.

Ik had nog redelijk wat tarwe (helaas niet genoeg voor de helft van het mout), veel pilsmout en Munchener en cara-munich mout, dus een dunkel weizen lag voor de hand. De soort hop is van ondergeschikt belang (want ik streef naar een EBU van slechts16), maar uiteraard moest het wel van Duitse origine zijn, net als de granen! En zoals ik al zei, een zakje WB06 is zo besteld en per post in een dag geleverd.

Het recept

Let wel: geschreven voor 15 liter bier (mijn favoriete brouwhoeveelheid):

  • 1.700 gram tarwe mout
  • 1.100 gram pilsmout-3
  • 300 gram Münchenermout-19
  • 600 gram cara-Münich-150

De Münchenermout voor de moutigheid, de cara voor wat caramel en kleur, en je zou eventueel nog een deel van de pils kunnen vervangen door tarwe.

Maischwater 15 liter, iets aangezuurd, en storten bij 50 °C: 20 minuten rust.

Vervolgens:

63 °C:

25 min.

 

72 °C:

30 min.

 

77 °C:

1 min.

Spoelen met 6 liter.

  • Bij opzetten van het wort 8 gram Hallertauer perle (9,37) toegevoegd. 90 minuten totaal koken.
  • Na 60 minuten half lepeltje gistvoeding (Wyeast).
  • Na 85 minuten 5 gram Hall perle (9,37).

Vlak voor het einde nog flink wat kokend water moeten toevoegen om op een SG van 1055 te komen en om de 15 liter wort te bereiken.

Koelen, uurtje beluchten, bij meer dan 20 °C worttemperatuur je drooggist op de schuimlaag strooien en in enkele uren tijd al een actief waterslot! Temp laten zakken naar zo’n 19 °C (in koele schuur staat mijn gistvat in een speciekuip met aquariumverwarmer in een klein laagje water). Nu dan, in 4 dagen tijd was het waterslot stil en met een week heb ik gelagerd. Mooi eind SG van 1014 bereikt. Na een week lageren gebotteld en na twee weken al geproefd. Volop kruidnagel, nog geen banaan. Die werd 4 weken na bottelen ook waarneembaar.

Kortom, een heerlijke Duitse dorstlesser, in 4 (à 5) weken tijd klaar, met een simpel recept (drooggist, 1 soort hop, 4 gemoute granen). Leuk voor de hunkerige beginner, maar ook voor de gevorderde in biernood.

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht