Terug naar overzicht

Polderbok 2012

tww augustus 2012
Door: Lars Taylor

De Polderbok 2012 is weer te bestellen! Een doos van zes flessen Polderbok 2012 kost 20 euro.
Reserveren van de Polderbok kan via polderbok@twortwat.nl.  Je krijgt dan een bevestigingsmailtje met een bestelnummer. Je kunt het bedrag overmaken op rek.nr (ING)7228352 t.n.v tWortWat, onder vermelding van je naam en je bestelnummer.

Hieronder volgt een verslag van de brouwdag.

Polderbok 2012

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Polderbok. De Polderbok comissie bestaat dit jaar uit zes clubleden: Theo van de Voorde, Wim Groeneveld, Jacques Stricker, Jan Wurpel, Erik Deelissen en ikzelf, Lars Taylor. Op 9 mei komen wij met de Polderbokcommissie bij elkaar om te praten over de Polderbok 2012. We bespreken wie er dit jaar welke taken op zich neemt. Ook bespreken we wat er in vergelijking met vorig jaar nog beter kan aan het brouwen.  We kunnen immers steeds beter met de brouwinstalatie van brouwerij de Prael omgaan.
Ook wordt het recept doorgenomen. We worden het met z'n allen eens dat de Polderbok 2012 een volmout dubbelbok gaat worden. Geen suiker en caramelsiroop dus. De Pils- en Munichmout stort moet daarom flink omhoog. Ook zal er dit jaar naar verhouding meer Munich mout dan Pilsmout gebruikt worden. De caramelsmaak die voorgaande jaren ook uit de caramelsiroop kwam moet worden gecompenseerd met Cara mouten. We spreken af dat we op 1 juni gaan schroten en brouwen.

De grote dag

Op 1 juni verzamelen wij ons om 7 uur in de kantine van de Prael. We drinken nog even een kopje koffie. Snel gaan we over op het schroten. Op zolder sorteren we alle benodigde mouten. Vervolgens wegen we de mouten af. Daarna gaat de ruim 350 kilo mout lekker vlot door de schrootmolen.

Ondertussen is het maischwater op de juiste temperatuur. Die is 52 °C. We maischen iets kouder in, omdat er tarwe in de Polderbok zit. Ook het spoelwater staat beneden in de kelder klaar en is op de juiste temperatuur van 78 °C.

We storten eerst de donkere mouten en dan de lichte. Zo wordt voorkomen dat er resten van de donkere mout in de trechter achterblijven en op die manier een volgend brouwsel kunnen verpesten.

Het roerwerk van deze Broukon installatie heeft ontzettend veel moeite om de grote moutstort in beweging te krijgen. Waarschijnlijk is deze brouwinstalatie meer ontworpen voor lichte Duitse bieren. Met een grote roeispaan roeren we alles goed door. Doordat het even duurt, kunnen we de temperatuur moeilijk bepalen. Als na een kwartier de mout goed is opgelost, gaat alles goed.

Als we de laatste maischsstap bereiken, bereiden we ons voor op het filteren en spoelen. Dit heeft in voorgaande jaren nog wel eens problemen gegeven, met een verstopt filter tot gevolg. Fer Kok, de brouwmeester, stelt ons gerust. Mocht dat gebeuren dan kan hij dat oplossen door water onder het filterbed te pompen en opnieuw te beginnen met filteren.

Na de jodiumproef besluiten we om nog vijf minuten door te maischen. Dan pompen we alles van de maischkuip naar de filterkuip. De maischkuip spoelen we schoon. In de filterkuip laten we de mout even rusten zodat het filterbed wordt gevormd. Via sproeibollen sproeit er 800 liter spoelwater gelijkmatig over de bostel. Als het SG 1065 is stoppen we met spoelen. Er zit dan 1100 liter in de kookketel. Die staat al te verwarmen. De stoom die vrijkomt gaat naar een warmtewisselaar en wordt opnieuw gebruikt.

Als het wort kookt voegen we de Perle hoppellets toe. We kunnen nu even lekker rusten, lunchen en Jan Wurpel schiet een paar mooie foto's. De laatste tien minuten gaan de Saaz pellets er bij.

Het SG is intussen gestegen tot 1074. Het wort wordt naar whirlpool gepompt. Door de draaiende beweging in de whirlpool verzamelen de hop en de hete trub (eiwitten) zich in het midden.  Zo kan het heldere wort worden weggepompt naar de koeler. Dit is een prachtige grote rvs platenkoeler. Razendsnel gaat het wort er doorheen en wordt tegelijkertijd belucht via een steriel luchtfilter.

De gist wordt in een schoon fust geregenereerd met lauw water. Die gistoplossing spuiten we met een beetje koolzuurdruk in de vergistingstank. Het wort wordt via de koeler in de vergistingstank gepompt op de gist. De temperatuur wordt ingesteld op 20 °C constant.

We besluiten de brouwdag met het proeven van een groot aantal heerlijke bieren op het terras. We eten 's avonds op ons vertrouwde adresje, de Surinamer in de Warmoesstraat. Dezelfde avond hebben we nog clubavond ook. Het is een hartikke gezellige en succesvolle dag.

Proeven

Twee weken later ga ik samen met Wim Groeneveld en Erik Deelissen naar de brouwerij om te proeven. Het SG zit ondertussen op 1022 en de temperatuur is koud gemaakt zodat het bier kan lageren. We krijgen een groot glas, zodat ik rechtstreeks uit het vergistingstank kan tappen.
In het proeflokaal beoordelen we, voor zo ver dat in dit stadium al kan, het bier. Het heeft een volle, iets zoete moutige smaak met een mooi hopbittertje in de afdronk. Heerlijk.

Afwerken

Twee weken later is het bier klaar. Theo van de Voorde en Jacques Stricker gaan naar de Prael om te helpen met bottelen. De flessen en vaten worden onder koolzuurdruk afgevuld. Door een paar kleine problemen hier mee verliezen we helaas wel wat bier. Uiteindelijk houden we bijna 900 liter over.

Over een paar weken gaan we etiketteren. We hopen dat we weer net zo'n prachtige foto kunnen vinden voor op het etiket als vorig jaar. Ik weet zeker dat we kunnen uitkijken naar een heel mooi Polderbok 2012!

Terug naar overzicht