Terug naar overzicht

Scotch Ale

tww september 2012
Door: Matthijs van der Weijden

Dit recept maken we elke zomer weer, een erg lekker biertje. Krachtig en vol van smaak.

Scotch Ale

van: Louis van Velthoven
klasse: D
stijl: Scotch Ale

Beschrijving

We gaan dus deze maand weer naar het westen, naar Schotland. Met het maandpakket maken we een Scotch Ale. Een donker alcoholwarmend bier. Het bier heeft een zoetige en kruidige smaak. Vroeger was de Scotch Ale een gruitbier. Bij dit pakket maken wij gebruik van koriander, zoethout en curaçaoschil. Liefhebbers kunnen deze kruiden aanvullen met bijvoorbeeld gagel, gember, jeneverbes, paardenbloem. Dus leef je uit, misschien komt er iets heel moois en lekkers uit.Voor de vergisting gebruiken we de Wyeast 1728 Scottish Ale. De oorsprong van deze gist gaat terug naar McEwan’s Export van de Scottish Courage Brewing Ltd, oorspronkelijk de John Smiths Brewery. De kleur van het bier is donker en zal uitkomen op 105 EBC en de bitterheid op 24,4 EBU. En met zijn begin s.g. van rond de 1085 zal het alcoholpercentage 8,5 – 9 % worden. We raden aan om het bier lekker lang te laten rijpen. 

Receptgegevens

alcohol percentage: 8.5 %
begin SG: 1085
EBC (kleur): 105
EBU (bitterheid): 24.4

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 2.4   7 EBC  
Caramout (120 EBC) 0.4   120 EBC  
Chocolademout (900 EBC) 0.080   900 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 0.200    4 EBC  
Kandijsuiker, donker 0.3      
East Kent Goldings 20 75 min. 4.5 α  
Saaz hop 20 15 min. 4.5 α  
Curaçao-schillen 10 15 min.    
Koriander 6 15 min.    
Zoethout 6 15 min.    
Wyeast 1728 Scottish Ale 1      

Maisch schema

Temperatuur (°C) 53 63 73 78
 Tijd (min) 10 30 30 5
Terug naar overzicht