Terug naar overzicht

De excursie van 16 maart

tww maart 2012
Door: Ernst de Moor

De excursie commissie had een leuke reis voorbereid voor 16 maart: Brouwerijen in de buurt. Meestal bestaat een excursie uit uren in de bus naar Duitsland, België of Limburg rijden, waarna de excursie begint.

Deze keer dus niet. De bus vertrok op de comfortabele tijd van 9.00 vanaf station Hoofddorp, en met 39 personen togen we naar de eerste brouwerij: Brouwerij De 7 Deugden in Osdorp.

De brouwer, Garmt Haakma, heeft in  2008 bij 't Wort Wat de brouwcursus gevolgd, en heeft vervolgens hard gewerkt aan het opstarten van zijn eigen brouwerij. In maart 2011 kwam zijn droom uit, en was brouwerij De 7 Deugden een feit.

Excursie 16 maart: De 7 deugden Excursie 16 maart: De 7 deugden

De 7 Deugden heeft twee bijzondere eigenschappen. Ten eerste werken ze met mensen die een "afstand tot de arbeidsmarkt" hebben. Dit zijn veelal mensen met een psychiatrische achtergrond, of met andere arbeidsbeperking. De brouwerij heeft dus een sociale functie, vergelijkbaar met die van De Prael. Ten tweede maakt de brouwerij bijzondere bieren, die dus niet lijken op de gangbare typen. Garmt gebruikt bijzondere kruiden of ingrediënten, het meest sprekende voorbeeld is wel Spring+Tijm, een lentebok met Tijm. Helaas was die niet beschikbaar, maar ik had 'm eerder wel eens geproefd. Erg bijzonder, maar ook bijzonder lekker!

We kregen 6 bieren in proefglaasjes, 3 lichtere biersoorten voor de rondleiding en 3 zwaardere na de rondleiding. Uit de opmerkingen bleek gelukkig dat de meeste excursiegangers rond 10.00 meer gewend zijn aan koffie dan aan bier, maar iedereen begon enthousiast te proeven. We begonnen met Scherp+Zinnig, een pils met pepers. De peper was voelbaar achter in de keel, maar de smaak van peper verdween in de hopbitterheid. Het voert wat ver om alle bieren hier te behandelen,  maar het waren allemaal heerlijke en kwalitatief goede bieren.

Garmt besteed bijzondere aandacht aan het milieu. Zo heeft hij speciale geïsoleerde tanks gemaakt, om het koelwater op te vangen. Dat is de volgende dag dan nog steeds 60 graden, en kan zo gebruikt worden voor het volgende brouwsel. Zo combineert De 7 Deugden cascadebrouwen met toch maar één brouwsel per dag. En dit is nog maar één van de aanpassingen aan de brouwerij, ten behoeve van het milieu

Nadat we afscheid hadden genomen van Garmt, vertrok de bus (volgeladen met dozen en tassen bier) richting Limmen, naar Brouwerij Dampegheest. Deze brouwerij is een uit de hand gelopen hobbyproject van Herman Zomerdijk en de gebroeders Rinus en Kees Koot. Herman Zomerdijk is werkzaam in de melkfabriek van Limmen, en toen het kaasopslaghuis buiten gebruik raakte, konden ze regelen dat daar de brouwerij gevestigd mocht worden. Het kaaspakhuis is een ideale lokatie voor een brouwerij, met voldoende ruimte en koelcellen (ook bruikbaar als warmtekamer). De brouwerij die de heren er hebben weten te bouwen (deels met materiaal van de melkfabriek), is ronduit professioneel te noemen. En dat proef je terug in de bieren.

Excursie 16 maart: Dampegheest Excursie 16 maart: Dampegheest

De installatie kan 800 liter aan, en in de gisttank worden telkens 2 brouwsels samengevoegd. In totaal moet er dus telkens 1600 liter gebotteld worden, en dat doe je niet meer met de hand. Er staat dus een prachtige tweedehands bottellijn. Bijzonder is dat de ketels deels verwarmd worden met houtpellets. Er was even verwarring over wat dat precies inhield, maar het zijn geen gesloopte transportpallets. Houtpellets zien er uit als hoppellets, maar bestaan uiteraard uit geperst hout. De speciale kachel die deze pellets verbrandt, geeft een zeer schone verbranding, er blijft vrijwel geen as of rook over van het hout. Daardoor is het rendement heel hoog. Houtpellets zijn veel goedkoper in het gebruik dan gas, maar de belangrijkste reden voor Dampegheest om het te gebruiken was een capaciteitsprobleem van de gasleiding.

We kregen drie uitstekende bieren te proeven, waarvan met name de "Zware Hufter" goed in de smaak viel. En vol en zoetig bier, waaraan duidelijk te proeven is dat het 10 procent alcohol bevat, door de verwarmende en enigszins kruidige smaak.  Wederom probeerden we de wegligging van de bus te verbeteren met dozen en tassen bier in het onderruim.

De derde brouwerij van de dag was de Breugems brouwerij in Zaandam. We werden verwelkomd door een heerlijke moutlucht: Patrick Breugem was aan het brouwen. Naarmate we verder het prachtig ingerichte proeflokaal / café inliepen, kwam daar steeds duidelijker een hopgeur bij, de brouwer was dus bezig met het kookproces. De ketels zijn vanuit het proeflokaal te zien, dus iedereen ging direct even kijken bij de brouwinstallatie

Excursie 16 maart: Breugems Excursie 16 maart: Breugems

Breugems brouwerij werkt ook met mensen met een beperking. Patrick heeft zelf bij De Prael gewerkt, en deze manier van werken met mensen met een beperking sprak hem zo aan, dat hij dat in zijn eigen brouwerij ook wilde. In tegenstelling tot De 7 Deugden, probeert Breugems Brouwerij juist bieren te maken die een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Mensen die net de overstap vanaf pils durfen te wagen, kunnen hier hun gevoel voor bier verder ontwikkelen.

De rondleiding ging hier in twee groepen, gezien de hoeveelheid ruimte in de brouwerij. Patrick kon tussen het brouwen door maar beperkt tijd besteden aan de vragen uit onze groep, maar dat werd dik goedgemaakt doordat we hem echt aan het werk konden zien. De bieren zijn ook hier prima van kwaliteit, en er is een breed assortiment. Met name de Stoutert (inderdaad een stout) viel erg goed in de smaak bij onze leden, maar ook de amber, blond en dubbel mochten er wezen!

Een half uur later dan gepland, maar toch veel te vroeg, vertrokken we richting Amsterdam waar de meeste reisgenoten uitstapten om op eigen gelegenheid wat te eten en uit te gaan. Het plan was onder andere om naar de Brettanomyces Dagen van café Wildeman te gaan.

Hoe dat is verlopen kan ik niet berichten, want ik hoorde bij de paar Die Hards, die in de bus bleven terug naar Hoofddorp.

Gelukkig had de Excursie commissie geregeld dat het bier later opgehaald werd bij de busmaatschappij, zodat de deelnemers niet door Amsterdam hoefden te slepen met dozen bier.

Al met al een geslaagde dag, met weinig reistijd en veel brouwerijbezoek. Ik wil de excursiecommissie bij deze hartelijk bedanken voor de perfecte organisatie!

Zie ook:

http://www.de7deugden.nl/
http://www.brouwerijdampegheest.nl
http://www.breugemsbrouwerij.nl

Terug naar overzicht