Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2011
Door: Ben Jacobs

Zo, ik heb nu net de Samiclaus gebotteld, u weet wel: dat bier dat je in januari begint te maken en in de decembermaand erna pas gaat nuttigen. Vanuit een luie fauteuil wel te verstaan. Nu rook ik geen sigaartje, anders zou ik hem erbij op moeten steken. Mijn Samiclaus heeft bijna 6 maanden staan lageren. Dat was al een heel klein beetje te proeven (het lijkt wel rijpen van wijn, ja ja...) en verder was hij vol van smaak, flink aan de alcohol en er waren nog restsuikers te over (of niet door gist te verwerken zoetstoffen). Ik hoop dat de champagne gist, die er maanden geleden al bij ging, nog wat meer gaat doen nu ik heb gebotteld. We gaan het zien/proeven. 

De Russian Imperial Stout (u weet wel, ik beschreef dit in januari) is zojuist tijdens de vergadering van de mediacie geproefd. Hij schuimt nu braaf en is heerlijk van smaak: chocolade en koffie voeren de boventoon en de body is zacht en vol. Ik noem deze Russian Imperial Stout Ben’s Breakfast Stout naar analogie van Kentucky Breakfast Stout, welk recept ik had omgebouwd. Dat Amerikaanse bier eindigde overigens op de derde plaats  van de 'Top-ranked Beers' van de USA. En de nieuwe BB staat al weer te lageren: versie 2.0 om maar zo te zeggen, iets hoger in SG, twee andere koffiesoorten en en een zoetere chocolade deze keer en nu eens een cognac waarin ik (wat meer) houtsnippers te week heb gelegd voor de lange lageringsfase. Het is de bedoeling dat hij in januari gebotteld gaat worden. In de hoop dat dit u doet teruggrijpen naar het januari nummer, waarin ik dit project uit de doeken heb gedaan, en ook de uitdaging van een imperial stout zal aangaan.

Nu ik het toch even over de mediacie heb… Het is niet alleen dat wij ervoor zorgen dat dit blad elke maand weer in uw bus ligt: we bekijken de ingezonden stukken, elk persoon van de commissie heeft een eigen rubriek, plaatsen dit in het CMS (is niet moeilijk, kan ik ook) en Lidewij zorgt voor de eindredactie. Maar als we vergaderen, zo'n 4 x per jaar, dus zooo druk is die agenda nou ook weer niet, dan proeven we ook bieren bij degene waar de vergadering plaats vindt. Dus we combineren het werk met aangenaam verpozen. En we zoeken nog twee mensen die mee willen werken/proeven, dan maken vele handen licht werk. En een avondje naast wat vergaderen ook een Imperial Stout, Vlaams Rood en de Toetanchamon proeven is geen straf! De gefortuneerde leden met een Ipad of anderszins draagbare noviteiten, openden meteen de site van 't Wort Wat! om het recept van de Stout te bekijken. Je zag aan de twinkeling in de ogen van de proevers dat de mogelijkheid tot een brouw van een dergelijke drank er in de toekomst aan zit te komen. En hij gaat in de database van 't Wort Wat! recepten.

Ik noemde ook de Vlaams Rood: ondertussen drink ik zeer regelmatig van dit type bier, waarvan de brouw bijna 2 jaar geleden begon met de eerste batch, met dank aan de inkoopcie. Errug lekker, als je er tenminste van houdt. Jammer dat er weinig zonbegeleiding dit jaar is geweest, want buiten in het zonnetje is het pas echt genieten van zo’n bier. Ik had de nieuwe batch in een verhouding 3:1 gemengd met de oude. Matthijs anders en we hebben meteen wat uitgewisseld.

U ziet: het ‘lange’ brouwen (de projectjes zoals ik het eerder noemde) begint zijn vruchten af te werpen. Het grote genieten is begonnen en nieuwe plannen zijn gesmeed en/of al in uitvoering gebracht. Ik hoop in de nabije toekomst met meerdere cie-leden het genieten van eigen brouwsels te delen.

Proost, Ben

Terug naar overzicht