Terug naar overzicht

Verslag Polderbok Brouwdag

tww augustus 2011
Door: Jacques Stricker

Het is weer zover: de jaarlijkse Polderbok moet weer gebrouwen worden. Na de hindernissen van de afgelopen jaren waren we er op gebrand om dit jaar zonder kleerscheuren de brouw te voltooien.

Om de gehele dag aan het brouwen te kunnen besteden werd op donderdagmiddag geschroot, dus toog de bijna voltallige polderbok-commissie , een aantal per trein, andere leden per metro of bus naar Amsterdam om de ruim 300 kg mout te schroten.

Het schroten gebeurt op de zolder van de Prael. Wie er wel eens is geweest hoopt dat  de buitentemperatuur niet zo hoog is om het binnen wat dragelijk te hebben, zeker als er 300 kg ligt te wachten.  Al met al was het toch redelijk snel gebeurd. De chocolade mout werd (in tegenstelling tot verleden jaar) niet vermalen. Ja, alles wordt uit de kast getrokken om het filter tijdens het spoelen niet dicht te laten slibben.

Na afloop even een biertje proeven, zoals een Johnny, André, Heintje, Willy of Willeke. Ach, het hele smartlappenfestival kwam langs. Daarna een hapje bij Kam Yin en snel naar huis want morgen is het weer vroeg dag.

Vrijdagmorgen vroeg  verzamelen op het station van Hoofddorp. Toen ik om 06.25 uur aankwam zat Theo al met zijn krantje in het ochtendzonnetje en Erik nam de dienstregeling nog even door: een trein had vertraging en nu was de vraag of de trein die aankwam nou onze trein was of die met de vertraging. Het bleek dat ze allebei via Amsterdam CS reden dus “onze” trein vertrok om 06.31

Om 2 minuten voor 7 liepen we redelijk fit en gedreven door de adrenaline om het brouwproces te doen slagen, door de Warmoestraat, alwaar Patrick, die met bus en metro vanuit Mijdrecht naar Amsterdam kwam, zich ook bij ons voegde, waarna we om klokslag 7.00 uur brouwerij de Prael binnenstapten.

Lars was iets eerder gearriveerd en had onderweg een kop koffie gescoord. Op de vraag van: wilt u een gewone of grote kop, antwoordde Lars: doe maar een GROTE en aldus geschiedde. Het duurde dan ook ruim een half uur voor die beker leeg was en ik heb eigenlijk niet opgelet of Lars daarna nog koffie gedronken heeft. Na binnenkomst werd direct actie ondernomen, 880 liter water werd in de brouwketel gepompt en op temperatuur gebracht. Snel een slok koffie en aan de slag.

Vier man naar de zolder om de mout te storten, eerst een zak pilsmout, daarna de donkere mouten en eindigen met de rest van pilsmout. Dan vlug naar beneden om de brouwketel te bedienen.

Een ieder was volop bezig met het brouwproces. Alles werd gecheckt en dubbel gecheckt, (als hobbybrouwer moet je natuurlijk alles meten en weten) eigen thermometer meegenomen voor  temperatuurmeting  (vorig jaar schoot de temperatuur  van 58°C naar 76°C en weer terug en de aanwezige handthermometer had een behoorlijke afwijking)  alles bleek onder controle maar… wie hield nu de tijd bij?? We waren zo bezig met de punten die vorig jaar verkeerd gingen dat hetgene wat wel goed was gegaan nu geen aandacht kreeg.  Snel de tijdklok ingesteld en op weg.  In het begin het roermechanisme een beetje helpen met de spaan, zodat er geen droog schrootsel rond de temperatuurvoeler bleef zitten, want dat kan de temperatuurregistratie beïnvloeden.

Na de tweede maischrust  en alle controles werd de sfeer wat meer ontspannen er kwam tijd voor een praatje, kopje koffie en er werd zelfs voorzichtig gelachen. Jan was ondertussen druk in de weer met fotocamera, de resultaten staan al op de website van t Wort Wat.

Rond een uur of 10 werden we weer wat nerveuzer: het pompen kwam in zicht. De omwentelingen van de pomp mogen niet hoger zijn dan 11,5 Hz.  om het dichtslaan van het filter te voorkomen. Zodra de pomp liep was het een drukte vanjewelste, trapje op trapje af, kijken in de maischketel, dan weer in de klaringsketel, loopt alles nog door!!, zie ik daar iets onverwachts en JA hoor rond 11.00 uur allemaal lachende gezichten, het werkte. Het verdere brouwproces was daarna appeltje eitje, een gesprekje hier, een boterhammetje daar en voor we het wisten moesten we weer aan de arbeid. De klaringsketel moest worden geleegd en schoongemaakt.  De bostel vanuit de klaringsketel in de lege moutzakken afvullen, dichtbinden en afvoeren naar beneden langs de kaai waar de “bostelboot “ het zou komen ophalen.

Rond 14.00 uur werd het bier overgepompt naar de whirlpool. Maar zoals altijd zit er een addertje onder het gras: onze SG was gedaald van een eerste meting 1071 (tijdens spoelen) naar 1065.  Aii, aii… hadden we langer moeten doorkoken of is er iets anders gebeurd? Dit jaar wordt het dus een gewone bok in plaats van een dubbelbok.

Waarschijnlijk zat er een gat in de bostel ter hoogte van het roerwerk. Achteraf  bleek dit een vaker voorkomend probleem, wat dan wordt opgelost door het gat te dichten met de roerspaan.  Al met al om ca 14.15 de handen geschud: het karwei is geklaard, ca. 1050 liter bier was via de whirlpool in de gisttank terecht gekomen en nu maar afwachten hoe het bier gaat smaken. Over smaken gesproken: we hebben nog wat biertjes geproefd, zoals: kaneelbier (Brederode) Lentebok, Milkstout en een pils gebrouwen door Bart (Preal) om de tijd, tot de clubavond van 't Wort Wat! in het proeflokaal door te komen. Al met al een lange dag en de les voor volgend jaar is: 2 uurtjes later beginnen.

PS: 

  • SG na 4 dagen bij 22°C al naar 1024 gezakt.
  • Erik en Theo zijn naar de Prael geweest om het bier te proeven. De smaak was zonder meer uitstekend, lekker moutig, niet te zoet maar ook niet te droog, mooi donker van kleur, goed schuim en het alcohol percentage ligt op 6,5 % en na twee 25cl glaasjes werd het tijd om naar huis te gaan.      
Terug naar overzicht