Terug naar overzicht

Goulash soep

tww juni 2011
Door: Erik Deelissen

Tijdens de lunch van de club brouwdag van 16 april 2011 serveerde ik goulash soep uit. Deze viel zo in de smaak dat diverse leden vroegen of ik het recept wilde publiceren in het clubblad. Dit was ik helemaal vergeten totdat ik op mijn belofte geattendeerd werd op de afgelopen clubavond van mei, dus bij dezen los ik mijn belofte in.

Ingrediënten

+/- 350 gram

sucadelappen, in stukjes gesneden

500/600 gram

ui, gesnipperd

3

rode paprika’s, schoongemaakt in stukjes gesneden

4

knoflookteentjes, gekneusd en fijn gesneden

1

groot blikje tomaten puree of 1 blik gepelde tomaten in stukjes gesneden.

4

aardappels, geschild en in blokjes

1

winterwortel, geschild en in dunne plakjes (± 200 g)

1½ el

zoete paprika poeder (ik gebruik de Kotanyi edelsuss spezial, Hongaarse paprika poeder (verkrijgbaar in Duitsland en Oostenrijk). Kotanyi GmbH A-2120 Wolkersdorf PF66 http://www.kotanyi.com maar elke goede edelzoete paprikapoeder voldoet).

1½ l

runderbouillon van blokjes

1½ tl

kummel

1½ tl

majoraan

1 el

azijn

mespunt

ve-tsin (natriumglumaat)

 

zout

 

peper

 

bakboter of reuzel

Bereiding

Doe wat boter of reuzel in een grote pan, voeg wanneer het vet heet is het vlees toe, bak tot mooi bruin. Voeg de uien toe en blijf roeren tot de uien lichtbruin en glazig zijn. Voeg de paprikapoeder toe en de knoflook, roer even om en voeg de paprika, wortel, aardappels, tomatenpuree, bouillon, kruiden, azijn, zout en peper toe. Voeg eventueel nog wat water toe.

Laat het geheel zachtjes opwarmen totdat het bijna kookt.

Zet op een laag pitje met het deksel op half en laat afhankelijk van de vleessoort 1 tot 2½ uur sudderen. Regelmatig omroeren. De ui en aardappel koken stuk en zorgen voor een binding.

Serveer de soep met bijvoorbeeld zuurdesembrood.

Terug naar overzicht