Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie 2011

tww januari 2011
Door: Michael Woolthuis

Wederom is er een fijn nieuw jaar aangebroken waarin we weer mooie en vooral lekkere bieren kunnen brouwen en drinken. Zo staat er in januari een IPAObama op het programma. Een IPA, op Amerikaanse leest geschoeid en gehopt met Amarillo. Een hop die een bloemige citrus afdronk zou moeten gaan opleveren. In januari  wordt overigens ook de Rooiebag uitgeleverd omdat die helaas wegens niet geleverd omstandigheden niet in november kon worden samengesteld.

Voor februari hebben we een legendarische Samiclaus op stapel gezet. Een stevige en loodzware Zwitserse polderkerel die rond komende sinterklaas op dronk moet gaan zijn. De, tegen die tijd, 13-14% alcohol gaat zorg dragen voor een warme binnenkant in de winter van 2011/2012.

Maart wordt de maand van de Kielkennie red Ale, een Irish red ale van ongekende klasse.

Voor April willen we de Toetbier inzetten, naar voorbeeld van één van de Toetanchamon recepten zoals in het vorige clubblad stonden. Al is het nog niet zonnetje klaar of we alle ingrediënten tegen die tijd rond kunnen hebben. Tevens heb ik nog wat vraagtekens bij de in één van de recepten genoemde kruiden want Aziatische kruiden lijken mij niet thuis te horen in een Egyptisch bier. Ook denk ik dat ze in de farao tijd geen witbier gist hadden dus zal het waarschijnlijk met behulp van wilde gisten gefermenteerd zijn. Dat levert dan wel weer een lekker zuur bier op.

Voor de rest van het jaar gaan er nog een dubbelbok, een sterke blonde, een tripel en indien mogelijk tevens een kriek op het programma verschijnen. In welke volgorde is nu nog niet helemaal duidelijk.

Hier volgt het recept van de IPAObama en de Samiclaus:

 IPAObama (10 liter)

SG 1060 (bottelen bij SG 1015)

20 EBC

52 EBU

6,4% alcohol

p { margin-bottom: 2.12mm; }h3 { margin-bottom: 2.12mm; }h3.western { font-family: "Verdana"; }

Ingrediënten

Pale mout (7 ebc)

2450 gr.

 

Cara-kristal (120 ebc)

50 gr.

 

Biscuitmout (50 ebc)

50 gr.

 

Amarillo (9,5% α)

14 gr.

75 min.

Amarillo (9,5% α)

10 gr.

30 min.

Amarillo (9,5% α)

8 gr.

5 min.

Amarillo (9,5% α)

8 gr.

Koudhoppen

Gist: Wyeast 1056 American Ale

Maischschema

Temperatuur (°C)

63

72

78

Tijd (min)

45

20

5

p { margin-bottom: 2.12mm; }h2 { margin-bottom: 2.12mm; }h2.western { font-family: "Verdana"; font-size: 14pt; font-style: italic; }h2.cjk { font-size: 14pt; font-style: italic; }h2.ctl { font-size: 14pt; font-style: italic; }h3 { margin-bottom: 2.12mm; }h3.western { font-family: "Verdana"; }

Samiclaus (10 liter)

SG 1129 (bottelen bij SG 1030)

22 EBC

27 EBU

13-14 % alcohol

Ingrediënten

Pils mout (3 ebc)

4000 gr.

 

Cara-red (40 ebc)

400 gr.

 

Viennamout (6 ebc)

130 gr.

 

Suiker (mag kandij zijn)

800 gr.

 

Northern Brewer (9,2 α)

16 gr.

75 min.

Tettnanger(3,8 α)

7 gr.

15 min.

Hallertau Mittelfruh(3,7 α)

7 gr.

5 min.

Gist:

Hoofdgisting en eerste twee weken lagering Wyeast 2308 Munich lager.

Na twee weken lagering Champagne korrelgist, bijvoorbeeld: Bioferm champ.

Maischschema

Temperatuur (°C)

63

72

78

Tijd (min)

35

40

5

Dit is een vrij zwaar beslag. Pas dus op dat je niet teveel mout tegelijk in je maischketel stopt.

Terug naar overzicht