Terug naar overzicht

Clubavond 26 november 2010

tww december 2010
Door: Nico Mes

De gehele clubavond was gewijd aan de keuring van bieren ten behoeve van de clubkampioenschappen. Dit jaar: Alt en Tripel.In groepen (5-6 personen) werden de bieren gekeurd. Iedere groep stond onder leiding van een keurmeester. In de groep waarin ik zat kwamen eerst de Altbieren ter keuring. 5 bieren werden geproefd. Hierbij bleek dat het toch lastig is een Alt te brouwen. Geen van de aangeboden was een echte Alt. Dit wil niet zeggen dat de bieren slecht waren, maar een Alt smaakt naar mijn mening anders dan deze 5 door ons gekeurde bieren. Ik ben benieuwd of dit bij de andere groepen anders was. Als tweede werden tripels geproefd. Hierbij bleek dat de meesten meer ervaring hebben met het brouwen van een tripel. Er werden door onze groep een paar goede tripels geproefd. Wel vraag ik me hierbij af of je voor een tripel elk kruid kan gebruiken. Door het gebruik van heel verschillende kruiden ontstaat er een groot palet aan bieren die aan de definitie van tripel voldoet. Is bijvoorbeeld een bier waarin gagel of laurier overheerst nog wel als tripel aan te merken?Al met al een heel leerzame avond, vooral ook door het zeer nuttige commentaar van de keurmeester.

Terug naar overzicht