Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2010

tww november 2010
Door: Michael Woolthuis

Het laatste pakket van 2010 wordt in november uitgeleverd en is de Rooiebag part 2. Voor wie het hele Rooiebag experiment gemist heeft is hier nog even het hele verhaal en het bij behorende recept.

De Rooiebag is een kloon die op de Rodenbach moet gaan lijken. Nu is Rodenbach een blend van een minimaal twee jaar op eikenhout gelagerd bier en een jong bier in de verhouding van ongeveer 25-10% oud tot 75-90% jong. De verhouding varieert omdat men met het “steken” een constante smaak probeert te bereiken.

Het basis (10 liter) recept is voor allebei hetzelfde:

Ingrediënten

Pale

2 Kg

Cara-kristal

0,290 Kg

Chocolade(ontbit)

29 gr

Maisvlokken

0,580 Kg

East Kent Golding(5%)

9 gr 75 min.

Saaz(3,9 %)

6 gr 15 min.

Maischschema

Temperatuur (°C)

53

63

72

78

Tijd (min)

20

40

40

5

Gisting

Voor het oude bier:  hoofdgisting met Wyeast German Ale 1007. Minimaal 1 jaar lageren met Wyeast Lambic blend 3278 en de eikenkrullen; let daarbij op dat het waterslot niet verdroogt. Mooier is natuurlijk 2 jaar maar dan gaat het allemaal wel heel erg lang duren.

Voor het jonge bier: hoofdgisting met Wyeast German Ale 1007. Lageren met Wyeast Lambic blend 3278 1 á 2 maanden.

Hierna beide bieren naar eigen smaak steken en bottelen. Het hele recept is ook op de site te vinden, inclusief een brouwvisie xml-lutje

Voor 2011 hebben we al een aantal nominaties waaronder een IPA, een Samiklaus mogelijk een Toetanchamon Ale en uiteraard de bieren van de clubcompetitie. Mocht iemand nog een ander leuk dan wel spannend idee hebben dan horen we dat graag.

Terug naar overzicht