Terug naar overzicht

Bijzondere Brouwdag met KBC en 'Eén liter eigen bier'-actie

tww oktober 2010
Door: Jan-Willem Fukkink

Beste leden,

Voor zaterdag 13 november staat er weer een gezamenlijke brouwdag op het programma. De locatie is net als in september in Lisserbroek. Zoals gebruikelijk krijg je de ingrediënten van de vereniging. Opgeven kan nog tot en met 29 oktober. Log daarvoor in op de website, en klik in het "Voor leden" menu op "Brouwdag".

De brouwdag in november wordt wel extra bijzonder. Samen met Ernst heb ik het volgende plan bedacht.

KBC doet mee

Allereerst leggen we deze keer de verbinding met het Klein Brouwerij Collectief (KBC). Een aantal van onze leden is ook professioneel actief als bierbrouwer (zie http://www.twortwat.nl/professioneel), en in die hoedanigheid ook lid van het KBC. In totaal heeft het KBC ruim 60 leden, waarvan 40 productiebrouwers (met een eigen brouwketel) en 20 licentiebrouwers (die hun bier elders laten brouwen). Met Leidsch Bier behoor ik zelf tot een laatste categorie.

De bedoeling is dat de professionele leden tijdens de brouwdag een stand bemannen (en misschien zelfs meebrouwen). De amateurbrouwers en bezoekers van de brouwdag kunnen dan al hun vragen kwijt over de historie van de brouwerij en hun bieren, hoe het is om professioneel met bier bezig te zijn, wat het verschil is tussen liters en hectoliters brouwen, etc. etc. Daarnaast kun je flessen bier aanschaffen voor consumptie op de dag zelf, of voor thuis.

"Eén liter eigen bier"-actie

We gaan ook nog iets heel nieuws doen deze keer. Wat me opvalt bij het geven van een Brouwstappendemo is dat de bezoekers zeer geïnteresseerd zijn in de glazen fles met gistend bier. Zo'n crèmekleurige soep met allemaal schuim erop en een bubbelend waterslot. Het idee dat daarin allemaal gistcellen aan het werk zijn om van wort bier te maken (en dat het dan ook nog lekker bier wordt) is fascinerend. En het is één van de dingen die je vaak niet te zien krijgt bij bezoek aan een professionele brouwerij (da's meestal alleen RVS bewonderen).

Om die beleving heel dicht 'bij de mensen' te brengen, gaan we de bezoekers (vooraf) vragen om een 1,5 liter frisdrankfles mee te brengen. Aan het eind van de brouwdag krijgen ze dan in die fles één liter wort mee naar huis inclusief gist en een waterslot. Daarnaast krijgen ze een instructie mee hoe ze die liter wort thuis kunnen laten vergisten en dan bottelen in een andere fles. Met als resultaat (bijna) één liter bier!

Best een ongewoon idee, dat geef ik toe. Ik ga natuurlijk van tevoren een proefje doen om een passende instructie met foto's te schrijven. Maar stel dat het klopt dan geven we de bezoekers een unieke ervaring mee! Vergelijk het maar met van die doorgeef-acties van yoghurt, kefir en dergelijke. Dan kweek je dat thuis verder op en geeft een deel door aan andere mensen. In dit geval geef je natuurlijk niks door, maar drink het bier lekker zelf op (met je vrienden). ;-)

Heb je zin om vooraf of op de dag zelf een handje mee te helpen met de "Eén liter eigen bier" actie? Geef me dan even een seintje op jw@leidschbier.nl.

Met vriendelijke groet,
Jan-Willem

Terug naar overzicht