Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww oktober 2010
Door: Nico Mes

We brouwen bier, maar wat is nu eigenlijk bier. Volgens de bierverordering: Onder bier wordt verstaan, de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop - eventueel in verwerkte vorm - en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 % van het extract van de wort afkomstig is van gerste- en/of tarwemout. Er wordt in de verordering geen maximum aan het alcoholgehalte vermeld.

Ik stel deze vraag naar aanleiding van het bierfestival bij De Molen in Bodegraven. Er waren enkele bieren van boven de 15% verkrijgbaar. Eigenlijk is dit percentage voor mij een maximum, en dan is dat nog hoog. Hoe kan je komen tot een percentage van 17% of 24% bij een normale vergisting? Onttrek je misschien water door bijvoorbeeld bevriezing om tot een hoog alcoholpercentage te komen? Een percentage van 64%, zoals onlangs vermeld werd, is zonder meer niet mogelijk zonder destillatie. Bier waaraan je alcohol toevoegt is geen bier meer. Voorlopig blijf ik bij het brouwen maar bij de lagere percentages.

Nico

Terug naar overzicht