Terug naar overzicht

Alt brouwerijen

tww april 2010
Door: Theo van de Voorde

Diebels

Traditie met Toekomst.

Geen kwestie - Diebels is eenvoudig anders.

Diebels - het donkere alternatief onder de Duitse Premium-bieren – wordt al sinds 1878 gebrouwen. Vestigingsplaats van dit kostelijke bier, dat bijna alleen door het kleurige uiterlijk iets bijzonders voorstelt, is het kleine stadje Issum aan de Rijn. 1878 vervulde Josef Diebels zijn droom en stichtte in Issum aan de Rijn zijn brouwerij.

In het begin van de 70er jaren van de vorige eeuw was Diebels een vooraanstaande regionale brouwerij, die bijna alle in Duitsland gebruikelijke biersoorten produceerde. Toen besloot de onderneming tot een strategie wijziging: er zou alleen nog maar Altbier gebrouwen worden. Dat was het begin van een spannende ontwikkeling van Diebels: de regionale brouwerij werd marktleider in de Altbier wereld.

Sinds de zomer van 2001 hoort Diebels bij de Interbrew Groep. Op 10 Juli 2005 heeft de omvorming in Duitsland van Interbrew Deutschland tot InBev Deutschland plaats gevonden. De onderneming maakt thans deel uit van InBev – het grootste brouwconcern van de wereld - die door de fusie van Interbrew en Ambev in het jaar 2004 plaats vond.

Vandaag de dag is Diebels een nationaal Premiummerk. Volgens de oorspronkelijke brouwmethode wordt in Issum een donker bier vervaardigd, waarvan de smaak steeds meer vrienden vindt. Bovendien kent men Diebels tegenwoordig ook ver over de grens van de Rijn. Diebels is zonder enige twijfel voor velen het enige echte alternatief.

De Hannen Brouwerij

Deze brouwerij blikt terug op een 285 jarige traditie. Sinds 1725 wordt Hannen Alt aan de Nederrijn gebrouwen. De brouwerij, die thans tot het Carlsbergconcern behoort, is onafscheidbaar aan de Nederrijn verbonden. In 1988 werd de Hannen brouwerij door het internationaal opererende Carlsbergconcern overgenomen. In juli 2003 verkocht Hannen de produktieplaats Mönchengladbach. Hannen Alt wordt toch nog steeds volgens het originele recept aan de Nederrijn gebrouwen.

Heinrich Frankenheim

In het jaar 1873 stichtte Heinrich Frankenheim een brouwerij in het hart van de Düsseldorfse Altstad en noemde hem “Met de Valk”. Het Frankenheimer Altbier was zo geliefd dat spoedig aan de Wielandstraat een nieuwe brouwerij gebouwd werd. Heden ten dage is daar nog steeds het proeflokaal en het is een geliefd trefpunt voor alle genieters en vrienden van het bier met de Valk. Van daaruit ontwikkelde het Frankenheim Alt zich tot een van de geliefdste Altbieren van Düsseldorf, van het gehele Rijnland en verder daarbuiten.

Heinrich Frankenheim plaatste in het teken van de Valk een Altbier dat thans nog volgens het originele recept gebrouwen wordt. Aan de overgeleverde bedrijfsfilosofie: “Niets is zo goed dat het niet verbeterd kan worden”, is gelukkig niets veranderd.

Voor het brouwen van een echte Altbierspecialiteit is veel meer nodig dan alleen een brouwketel. De Frankenheimse brouwmeesters letten er met zorg op dat in de Frankenheimse ketels alleen het beste komt wat de natuur te bieden heeft. De hoge kunst van het brouwen betekent zorgvuldig omgaan met grondstoffen van de natuur, teneinde een zo groot mogelijke kwaliteit te bereiken. Zo worden alle ingrediënten sinds generaties bij de oudste adressen ingekocht.

Daardoor onderscheidt Frankenheim zich niet door de een of andere hop maar door de beste kwaliteit. Dat geldt niet alleen voor de hoogwaardige zomer- en wintergersten die het Frankenheimer Alt zijn bijzondere goudbruine kleur verlenen, maar ook voor de edele gist uit eigen kweek. Het resultaat is een Frankenheimer Alt, onvervalst en helder, getrouw aan het originele recept uit 1873.

 
 

Terug naar overzicht