Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww april 2010
Door: Ben Jacobs

Nu moest ik die Rooiebag nog aanpakken. Ik had het eerst lang uitgesteld, toen was de starter verlaat, maar uiteindelijk ging het er dan toch van komen.

Normaliter maak je een bier en proef je het resultaat in een maand of drie. Maar deze eerste batch is bedoeld om een jaar te laten staan met een Lambic blend en eikenkrullen. Vervolgens moet je nog een tweede batch brouwen die twee maanden moet lageren en dan moet je nog mengen en bottelen. Wel een bieruitdaging waar je de adrenaline van voelt stromen in het bloed als je gaat schroten, maar oh wat gaat dat lang duren… eigenlijk de tegenpool van een deadline.

5 liter wordt mijn eerste batch. Je zou denken, dat moet in een ochtendje kunnen. Nee dus. Je weet heus wel dat schoonmaken voor en na het brouwen veel tijd kost, of je nu 5 of 20 liter maakt, maar dat wordt met een dergelijk experiment weer pijnlijk duidelijk. 

Het schroten gaat in ieder geval heel vlug. En het pakket bevat maïsvlokken. Moeten die eerst gekookt of kan dat zo in de pan? Ik besluit het er maar gewoon bij te voegen, want het zijn toch vlokken? Er zit weinig maischwater in de pan en dat zorgt onmiddellijk voor problemen. Ik maisch elektrisch en met maar een paar liter in de pan is er een enorm temperatuurverschil tussen de laag vlak boven de bodem en de rest. Bij het roeren schiet de temperatuur dan ook alle kanten uit en de voeler van de thermometer mag de bodem niet raken want dat geeft hartverzakkende uitslagen. Ik kan er geen minuut meer vandaan, blijkt na mijn eerste korte pauze. Normaal internet ik tussendoor of ga wat de tuin in, maar dat gaat dus echt niet.

Ik besluit te spoelen tot zo’n 6 a 7 cm in de kookpan. Die paar extra liter ben je normaliter ook na 1,5 uur kwijt. En met mijn (oh, wat een heerlijke aankoop) refractometer zie ik dat mijn SG voor het koken al redelijk oké lijkt.

Het koken gaat vlot, maar aan het einde is er toch wel heel veel verdampt. Met de refractometer in de hand voeg ik vlak voor de laatste hopgift snel water toe. Geen idee wat het effect is op die kleine hoeveelheden.

Van tevoren had ik ook nog een 5 lt grensstreepje op het gistvat gezet. Dat haal ik net na koelen en het SG is 1067 (beoogd SG 1070). Daar ben ik toch wel tevreden mee, gezien de problematiek. Flink beluchten gaf al een schuimlaag dikker dan de inhoud van het vat en na toevoegen van het gist begon na 1.5 uur !!! het waterslot al te werken. Ja, daar neem je er een op.

Het opstarten van de lambic blend gaf zo nodig nog meer problemen. Ten eerste wil ik zoiets niet opkweken in mijn erlenmeyer vanwege de melkzuurbacteriën, maar in een weggooi pot. Dat zwenkt en schudt al veel lastiger en heeft geen waterslot. Het duurde erg lang voor het gist een levensteken gaf en dat was en bleef een matig teken. Uiteindelijk, tien dagen na de brouw er toch maar mee gelagerd, maar of het goed is gegaan, dat horen jullie pas over een jaartje of wat.

Proost,
Ben

Terug naar overzicht