Terug naar overzicht

Hopfiles Hopunion (3)

tww maart 2010
Door: Theo van de Voorde

Galena

Afkomst:

Gekweekt van een Brewers Gold dmv open verstuiving in de staat Idaho.

Oogsttijd:

Vroeg tot midden van het seizoen.

Opbrengst:

1900 – 2500 kg/ha.

Groei:

Netjes en rechtop.

Ziektegevoeligheid:

Reageert op infectie met het Prunus ring-spot virus. Enige resistentie tegen natte meeldauw, licht gevoelig voor droge meeldauw, gevoelig voor luizen.

Verwerking:

Goed.

Structuur van de bel:

Vrij compacte en plompe bel.

Lupuline:

Overvloedig, geel van kleur.

Aroma:

Citrusachtig.

Alfa zuren:

12 – 14%

Beta zuren:

7 % - 9%

Co-Humuline:

38 – 42 % van de alfazuren.

Bewaareigenschappen:

75 – 80% van de alfazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 °C.

Totale olie hoeveelheid:

0,9 tot 1,2 ml per 100 gram.

Gebruiksmogelijkheden:

Een uitstekende hoog-alfazuur hop met gebalanceerde bitter eigenschappen, gecombineerd met een goed aroma.

Mogelijke vervangers:

Nugget.

Typische Bier Stijlen:

Kan gebruikt worden in de meeste Engelse en Amerikaanse Ales.

Aanvullende Informatie:

Vrij gegeven in 1978.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl

(Prijs: € 6,50 per 125 gram hopbloemen).

Ook verkrijgbaar bij:

The home brewery: http://www.homebrewery.com/beer/beer-hops-pellets.shtml (Prijs: 5,21 $ voor 48 gram pellets ).

Glacier

Afkomst:

Vrijgegeven in 2000.

Oogsttijd:

Midden van het seizoen.

Opbrengst:

2750 – 2900 kg/ha.

Groei:

Goed.

Ziektegevoeligheid:

Gevoelig voor droge en vochtige meeldauw.

Verwerking:

Goed.

Structuur van de bel:

Smalle bel.

Lupuline:

Tamelijk overvloedig.

Aroma:

Voortreffelijk, prettig hoppig.

Alfazuren:

5,5 %

Beta zuren:

8,2 9%

Co-Humuline:

11- 13 % van de alfazuren.

Bewaareigenschappen:

Goed.

Totale olie hoeveelheid:

0,7 tot 1,6 ml per 100 gram

Gebruiksmogelijkheden:

Een uitstekende nieuwe variëteit met gebalanceerde bittereigenschappen gecombineerd met een mooi aroma.

Mogelijke vervangers:

Willamette, Amerikaanse Fuggle, Amerikaanse Tettnang, Styrian Golding.

Typische Bier Stijlen:

Pale Ale, ESB, Bitter, Engelse Pale Ales, Porter en Stout.

Aanvullende Informatie:

Vrij gegeven als een publieke variëteit in 2000 door dr. Stephen Kenny van de Washington State University. Hij was uitverkozen vanwege zijn lage co-humulone waarde en goede opbrengst.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Niet.

Ook verkrijgbaar bij:

The home brewery: http://www.homebrewery.com/beer/beer-hops-pellets.shtml (Prijs: 8,95 $ voor 48 gram pellets ).

Chrystal

Afkomst:

Een triploide1 ras dat ontwikkeld is uit de Duitse Hallertau met belangrijke bijdrages van Cascade, Brewer’s Gold en Early Green.

Oogsttijd:

Midden van het seizoen.

Opbrengst:

1350 – 2250 kg/ha.

Groei:

Een tamelijk sterk groeiende hop.

Ziektegevoeligheid:

Enigszins vatbaar voor meeldauw.

Verwerking:

Goed.

Structuur van de bel:

Een gemiddelde maat, tamelijk nette bel.

Lupuline:

Matig overvloedig, een normale gele kleur.

Aroma:

Mild, kruidig en bloemig.

Alfazuren:

3.5 – 5.5 %

Beta zuren:

4.5 – 6.5%

Co-Humuline:

20 – 26% van de alfazuren.

Bewaareigenschappen:

50% van de alfazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 °C.

Totale olie hoeveelheid:

1.0 – 1.5 ml/100 gram.

Gebruiksmogelijkheden:

Erg populair in de ambachtelijke brouwerij industrie. Wordt gezien als de meest pittige van de nieuwe triploide famile van Hallertau hoppen.

Mogelijke vervangers:

Mt. Hood, Hersbrucker, Franse Strisselspalt, Liberty, Hallertau.

Typische Bier Stijlen:

Pilsner, Lager, Kölsch, ESB, Alt, Belgische biertypes.

Aanvullende Informatie:

Groeit voornamelijk in Oregon. Het areaal neemt toe. Vrijgegeven voor de hopindustrie in 1993.

Verkrijgbaarheid in Nederland:

Niet.

Ook verkrijgbaar bij:

http://www.craftbrewer.com.au 13,50 aus $ per 90 gr. pellets

http://www.homebrewery.com/index.html 6,95 $ voor 48 gr. pellets

Genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten

Uitleg van enige termen die voorkomen in de “Hopfiles”

Alfazuren

De alfazuren zorgen voor de bitterheid maar zijn slecht oplosbaar in water. Daarom moeten tijdens het koken de alfazuren omgezet worden (geïsomeriseerd) in een oplosbare vorm.

Het alfazuurpercentage geeft het gewichtspercentage aan alfazuren weer van de hop. Dit percentage varieert per hopsoort en per jaar (afhankelijk van klimatologische omstandigheden). Bij de bepaling van de hoeveelheid hop die je moet toevoegen om een bepaalde bitterheid te krijgen speelt het alfazuurpercentage een centrale rol.

Bètazuren

Deze worden ook wel lupulonen genoemd. Bètazuren komen voor in de bittere hars van hop. Bètazuren hebben in principe een betere geur en smaak dan alfazuren, maar lossen bijna niet op in water (bij de pH-waarden van het wort), waardoor ze maar weinig in het uiteindelijke bier terecht komen. Circa 11% van de hopbitterheid van bier is te danken aan de bètazuren.

Bij oude hop is de rol van bètazuren wel belangrijk, omdat geoxideerde bètazuren wel goed oplosbaar zijn en aan de bitterheid van het bier bijdragen. De onfrisse smaak van oude hop wordt meestal niet gewaardeerd. Bij het brouwen van lambiek wordt wel oude hop gebruikt. Een (andere) belangrijke eigenschap van bètazuren is de bacterieremmende werking.

Co-humuline

Co-humuline is een belangrijk onderdeel van de alfazuren in de hop. Sommige brouwers vinden dat de cohumuline een agressief en harsachtig karakter heeft. De brouwers die de voorkeur geven aan een zacht hopprofiel geven de voorkeur aan hop met minder dan 30% co-humuline terwijl de “hopheads” er juist de voorkeur geven aan hop met meer dan 30% co-humuline.

Beer Temple

Voor diegene die de echte Amerikaanse bieren met het typische hoparoma willen gaan proeven, zij kunnen thans terecht in de onlangs, door Peter van den Arend geopende Beer Temple, het café dat zich als eerste in Europa volledig heeft gericht op bieren van Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen. Het adres is: BeerTemple aan de Nieuwezijds Voorburgwal 250 in Amsterdam.

1triploïde hop=hop waarvan met behulp van colchicine het aantal chromosomensets verdriedubbeld is, waardoor de plant betere eigenschappen krijgt.

Terug naar overzicht