Terug naar overzicht

Brouwen in het nieuws

tww november 2009
Door: Rob Hagen

Het Leidsch Dagblad zette op 16 oktober André van der Zee en zijn passie voor het bierbrouwen in de schijnwerpers. Mocht bij jou die krant niet dagelijks op de deurmat vallen, dan kun je hieronder het lezenswaardige artikel op je gemak nalezen.

Passie voor het eeuwenoude brouwproces

Leiderdorp - Een litertje of tweehonderd per jaar. Hij houdt de exacte hoeveelheid niet bij. Leiderdorper André van der Zee (44) brouwt op de zolder van zijn rijtjeswoning de meest uiteenlopende biersoorten. De resultaten van zijn ongebruikelijke hobby worden verdeeld onder familie, buren, vrienden, collega’s en gaan altijd op. “Brouwen fascineert me waanzinnig, je kan oneindig variëren.”

Hij ontkurkt in de woonkamer een paar flesjes uit voorraad, schenkt de glazen met een geoefende beweging in en ruikt vervolgens aandachtig aan de troebele inhoud. “Deze is al wat te oud”, zo luidt zijn strenge oordeel om vervolgens de inhoud door de gootsteen te spoelen. Het is geen heiligschennis. “Ik ben lid van het keurmeestergilde van amateurbrouwers. Veel proeven dus tijdens wedstrijden. Zwaar werk, dat begrijp je”, grapt Van der Zee.

foto Leidsch Dagblad

Het begon op een middelbare schoolreisje naar Brussel. Meer dan 150 biersoorten trof hij aan in een Belgisch café. Zijn interesse was gewekt. Een eenvoudig zelfbrouwpakketje deed de rest. “Want het kan op een heel eenvoudige manier. Wat ingrediënten, een pan, een emmer, een thermometer en een pollepel en klaar is Kees. Mijn eerste biertje heette Nico ’84. Vond ik nog lekker ook. Al had dat achteraf gezien waarschijnlijk meer met enthousiasme dan met de werkelijke smaak te maken.”

Van der Zee sloot zich aan bij bierbrouwverenigingen en –organisaties. Leden wisselen nieuwtjes, ervaringen en recepten uit. “Allemaal gelijkgestemden die van bier houden. Dat zijn dus vaak gezellige bijeenkomsten.” Dat Van der Zee biochemisch analist werd bij het LUMC, berust volgens hem op puur toeval. “Maar dat is natuurlijk wel mooi meegenomen.”

(…)

Hoofdrolspeler

Van der Zee heeft het brouwproces al menigmaal moeten uitleggen. Hij geeft lezingen, heeft op zijn computer een stap-voor-stap fotoserie en er bestaat ook een filmpje die studenten van de Hogeschool ooit maakten van zijn hobby. Met Van der Zee als hoofdrolspeler. “Liefde? Zeg maar gerust passie. Gaat nooit meer over”, zegt hij bij het betreden van de zolderkamer. Zijn heilige plek, waar alle blond, wit, bok, weizen of stout ontstaan. Daar valt de aanwezigheid van een compleet wit keukenblok op, met kratten, vaten en laboratoriumspullen verspreid over de bescheiden ruimte. Het minibrouwerijtje draagt de naam Neptunus, vrij naar Van der Zee. De voorbereidingen op een frisse dubbelbok voor de kerstdagen zijn er gaande. Eén aspect van het brouwen, lijkt minder aantrekkelijk. “Als je niet van schoonmaken houdt, moet je er niet aan beginnen. Het schoonmaken, desinfecteren en poetsen beslaat zeker de helft van de tijd.”

(Bron: Leidsch Dagblad. 16 oktober 2009, tekst: Loman Leefmans, foto: Taco van der Eb.)

Terug naar overzicht